ŠOKUJÍCÍ odhalení: Fanynky Padesáti odstínů šedé mají NÁSILNICKÉ partnery!

27.08.2014 | Vztahy

Kritici bestselleru Padesát odstínů šedé měli pravdu. Psychologové z Michiganu tvrdí, že kniha podporuje a uchovává ve společnosti nebezpečné standardy týrání. A nové výzkumy potvrzují, že mezi fanynkami tohoto románu jsou velmi často ženy trpící poruchou příjmu potravy. A mají také mnohem častěji násilnického a despotického partnera.

Hlavní postava románu Christian Grey používá strategie typické pro tyrany – pronásledování, obtěžování, zastrašování, společenskou izolaci a sexuální násilí. A hlavní hrdinka Anastasia projevuje znaky typické pro zneužívanou ženu – ztráta identity, strach a pocit bezmoci.

„Pokud ženy zažívaly poruchu příjmu potravy před čtením té knihy, pak v nich Padesát odstínů jen posílí tyto zkušenosti a může zhoršit související trauma. A podobně pokud se u nich rozvine toto nezdravé chování až po přečtení Padesáti ostnů, je možné, že pak kniha ovlivňuje propuknutí takového chování,“ tvrdí doktorka Amy Bonomiová z Michigan State University.

Mezi fanynkami Padesáti odstínů šedé je pak ve srovnání s průměrnou populací o pětadvacet procent více žen, jež mají partnera, který na ně řve, o čtyřiadvacet procent víc těch, které mají partnera, jenž je pronásleduje a obtěžuje, a o pětasedmdesát procent více těch, které hladoví či drží jinou drastickou dietu.

Bonomiová tvrdí, že zákaz podobných knih by vůbec nic nevyřešil a že kniha sama problémem není. Chybu vidí ve vzdělávání a výchově. Rodiče a škola by měli děti od útlého věku vychovávat v konstruktivním dialogu o sexualitě, těle a pohlavních rolích.

„Teenagery bychom také měli naučit konzumovat fiktivní literaturu, televizní pořady, filmy, časopisy a jiná média kritickým okem. Víme, že zobrazování násilí proti ženám není problém, zvláště když se to zobrazování snaží poukázat na věc jako na problém. Skutečně závadné ale je, když to zobrazování posiluje přijetí stavu věci, místo aby ho kritizovalo,“ míní doktorka Bonomiová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat