Co je dobré vědět, než si řeknete své ano

13.06.2018 | Vztahy

Jste až po uši zamilovaní, máte pocit, že jste našli své druhé já a nemůže být na světě nikdo šťastnější, než jste vy dva, takže jediným logickým řešením je potvrdit své štěstí svatbou? Pak vězte, že byste měli mít na paměti některé z následujících skutečností.

Vyhnete se totiž zklamání, jež zažívají spousty párů – totiž že společný život není vždy jen procházkou růžovým sadem a že na vzájemném vztahu je nutné pracovat. Budete-li si toho vědomi, zvýšíte pravděpodobnost, že spolu budete žít jako v pohádce. Tedy „šťastně až do smrti“.

Co se tedy vyplatí mít na paměti?

Fáze intenzivní zamilovanosti trvá přibližně rok

Pak se láska dvou lidí proměňuje. Neznamená to, že se milujete méně, ale že po roce (plus minus) ztrácíte vy i partner ony pověstné růžové brýle, díky nimž přehlížíte všechny případné nedostatky toho druhého, a objevují se první problémy.

To je naprosto přirozený vývoj – nenechte se tím zastrašit!

Postupně zjistíte, že nejste zas až tak „jedno tělo, jedna duše“

Především v okamžiku, kdy spolu začnou žít v jedné domácnosti, partneři často zjišťují, že mají například jinou míru tolerance pro nepořádek, rozdílné návyky z domova, jiný pohled na domácí práce...

Takový okamžik je dobou kompromisů, společného vývoje a objevování, jak spolu vlastně žít. Nebojte, nakonec najdete rovnováhu!

Je důležité radovat se z úspěchu druhého

Aktivní „slavení“ úspěchů partnera či partnerky, které může mít podobu například slov uznání, pochvaly apod., je ve vztahu velmi důležité. Pokud vám například partner oznámil, že jej povýšili v práci, ideální odpovědí je nějaké ve smyslu: „Páni, to je skvělé, já věděla, že to dokážeš, když jsi tak těžce pracoval!“ Je to rozhodně lepší než: „Tak to je dobrá zpráva.“ A určitě stokrát lepší než: „Takže to znamená, že teď budeš mít mnohem víc práce, myslíš, že to zvládneš?“ A na něco ve smyslu: „Vážně? Mimochodem, víš, co se mi dneska stalo cestou z práce?“ zapomeňte úplně!

Nejšťastnější partneři jsou nejlepšími přáteli

Zajímavé je, že z hlediska dlouhodobého šťastného soužití není ani tak důležité, zda k sobě cítíte nekonečnou přitažlivost a vášeň, ale to, zda jste také dobří přátelé. Protože ne vždy budete jen milenci. A potíže společného soužití se lépe řeší dvěma lidem, kteří mají také přátelský vztah.

Čím menší věkový rozdíl, tím menší pravděpodobnost rozvodu

Statistiky jsou neúprosné. A i když vztahy, v nichž je jeden z partnerů výrazně starší, znějí romanticky (a mnohdy jsou pevné jako skála, takže vydří desítky let), je u nich vysoké nebezpečí, že neskončí šťastně. Podle jedné americké studie už 5letý věkový rozdíl zvyšuje riziko rozvodu o 18 procent a 10letý rozdíl dokonce o 39 procent!

Počkejte pár let

A statistiky ještě jednou. Podle studie Pensylvánské univerzity dosahuje rozvodovost u lidí, kteří do manželství vstoupili mezi 18 a 22 lety, až 60 procent. Pokud se partneři brali až poté, co překročili 23. rok věku, rozvodovost u nich činila asi 30 procent. Jistě, výzkum probíhal v americkém prostředí, ale nejspíš by byly výsledky podobné i u nás. Na druhou stranu – ani statistika neví všechno a spousty párů, které se vzaly pomalu už na střední škole a žijí šťastně desítky let, to dokazují!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat