Zlomené srdce? Jsme prý evolučně předurčeni překonat to

31.03.2015 | Vztahy

Mít zlomené srdce je emočně a fyziologicky velmi náročný stav, který může mít vážné důsledky na zdraví srdce a řadu aspektů lidského života. Jenže ačkoli se někdy zdá, že je ztráta milované osoby nepřekonatelná, ve skutečnosti jsou lidé mistry v překonávání zlomeného srdce. Podle amerických psychologů jsme evolučně vybaveni tak, abychom emocionálně náročné ztráty překonali s přehledem.

Tým doktora Briana Boutwella se zabýval procesem odmilování se a rozchodu, který nazývají psychologové jako „primární partnerské odmítnutí“, a také následným posunem k novému romantickému vztahu, což se nazývá „druhotným partnerským odmítnutím“.

Máme mechanismy v mozku, které jsou evolucí vytvořeny tak, aby nás dokázaly provést tímto velmi náročným obdobím života. Podle všeho se téměř všichni lidé téměř vždy zotaví, bolest časem odejde. Na konci tunelu je světlo,“ tvrdí doktor Boutwell z Univerzity v Saint Louis ve státě Missouri.

Muži se s ženami většinou rozcházejí poté, co se ženy vyspí s jiným mužem. Méně často kvůli tomu, že se žena zamiluje do jiného muže. To souvisí s evolucí. Muži totiž nechtějí vychovávat cizí potomky, investovat do cizích genů svou energii a čas. Proto je pro ně horší nevěra fyzická. Naopak pro ženy je horší nevěra psychická. Když se muž vyspí s jinou ženou, možná ji oplodní, ale neznamená to, že za ní odejde. Jenže když se do jiné ženy zamiluje, hrozí původní partnerce, že přijde o zdroj obživy pro sebe a své potomky.

„Muži jsou kvůli tomu velmi citliví na sexuální nevěru. To neznamená, že ženy v takovém případě nežárlí, určitě ano, ale pro muže je sexuální nevěra mnohem bolestnější,“ tvrdí doktor Boutwell.

Proces rozchodu je velmi náročný zvláště pro toho, kdo je stále zamilovaný. Magnetická rezonance odhalila, že mozek člověka, který je odloučen od milované osoby, reaguje jako mozek závislého na kokainu, jemuž je upřena droga.

„Opravdu, snažit se překonat ztrátu milovaného člověka je mnohdy stejné jako snaha vzdát se drogy, na níž jsme závislí,“ tvrdí doktor Boutwell.






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat