Co se děje s naším mozkem, když se zamilujeme?

30.04.2015 | Vztahy

Láska je chemie, to je známá věc. A že s naším mozkem dokáže pořádně zamávat, to na vlastní kůži jistě několikrát zažil každý z nás. Jak náš mozek vlastně reaguje na lásku?

Budete závislí

Při zamilování se v mozku aktivují stejná centra, jako kdybyste byli závislí na drogách. Intenzivní prožitky a potěšení z nich vás zkrátka „zaháčkují“ a vy své závislosti rádi propadnete. A nutno říci, že to je prospěšná závislost (jako jedna z mála).

Začnete myslet v množném čísle

Zatímco dosud jste používali slůvko „já“, najednou mluvíte jako „my“. Váš mozek se totiž automaticky naprogramoval na novou situaci, kdy už nejste sami.

Zařídí vám delší život

Během zamilování se náš mozek (s nadsázkou řečeno) přímo koupe v dopaminu, který je spojován s pocity štěstí, slasti či euforie. Je vědecky potvrzeno, že lidé ve šťastné, partnerském svazku žijí déle a nemají tolik psychických potíží.

Zbaví vás stresu

A když už jsme u toho psychického zdraví, je třeba zmínit, že díky dopaminu nebo endorfinům, které se nám vyplavují jako divé, mnohem lépe zvládáme případné stresové situace a jsme tak nějak šťastnější.

Zajistí vám pocit bezpečí

Silné pouto, které se díky lásce mezi vámi a vaším partnerem/vaší partnerkou vytvoří, ve vašem mozku vyvolá stejné pocity bezpečí, který jste zažívali jako děti. Pocity strachu se obecně výrazně oslabí.






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat