Zamilovaní lidé jsou skutečně OPILÍ láskou

26.05.2015 | Vztahy

O zamilovaných lidech se často hovoří jako o opilých láskou. Zamilovaným se totiž do mozku vylije obrovské množství hormonu oxytocinu. Ten pak působí na nervovou soustavu silněji než alkohol. Činí člověka krotkým, důvěřivým a ochotným riskovat cokoli. Intoxikace oxytocinem vysvětluje mnohdy iracionální chování zamilovaných.

„Oxytocin však nejenže činí zamilované uvolněnými, šťastnými a sebevědomějšími, ale také vyvolává agresi, žárlivost a aroganci,“ tvrdí vědci z University of Birmingham.

Tento hormon se tvoří v hypotalamu a ovlivňuje vytváření interpersonálních citů a pout. Nejen mezi milenci, ale také mezi matkou a dítětem či přáteli.

Doktor Ian Mitchell z Birminghamské univerzity srovnával účinky oxytocinu s účinky alkoholu. A byl šokován jejich podobností.

„Zjevně sice působí na různé receptory v mozku, ale vyvolávají stejné reakce,“ tvrdí doktor Mitchell.

Oxytocin podporuje společensky pozitivní chování jako altruismus (sebeobětování se), štědrost a empatii (schopnost vcítit se do druhých), zvyšuje důvěřivost. Oslabuje naopak strach, úzkost a stres.

V poslední době se hodně testuje umělé podávání oxytocinu pomocí nazálního spreje. Jenže experimentální pokusy dokazují, že to může být nebezpečné. Oxytocin totiž podporuje i společensky negativní chování – agresivitu, vychloubání se, závist a žárlivost. Navíc také oslabuje schopnost správně vyhodnotit rizika, neboť činí člověka téměř nebázlivým. To ale může mít negativní důsledky v řadě situací. Takový člověk špatně vyhodnotí rizika a může ho to stát majetek či dokonce zdraví a život.

Jako u alkoholu platí, v malém množství prospívá jedinci i společenským stykům, ve velkém škodí.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat