Svatého Valentýna slavili už v antice. Byl to svátek sexu!

Křesťané začnou skřípat zuby, když jim řeknete, že Vánoce a Velikonoce tu byly dávno před nimi. Ale ani svátek svatého Valentýna není svým původem rozhodně čistě křesťanský? Jen církev si ve středověku vymyslela pohádku o knězi a vnutila ji křesťanské Evropě, aby jim zakázal orgie. Každý v tomto tématu vzdělaný historik přitom ví, že kolem 14. února se láska oslavovala dlouho předtím, než křesťanství začalo vůbec čůrat do plínek. V antice pak byl tento den oslavou sexu, orgasmu a tělesné lásky vůbec.

Římané stanovili tuto oslavu na půlku února proto, že v tu dobu začali v Itálii zpívat a pářit se ptáci. A staří Římané si také posílali Valentýnky – erotické vzkazy milencům a milenkám. Veršované básně byly oslavou rozkoše a radosti z tělesných požitků. Pro Římany byl každý rok kolem poloviny února posvátným dnem sexuality. Tomu dni vládla pak bohyně Juno, v řecké mytologii Héra.

Ale ani Římané nebyli prvními, kdo v období připadající dnes na polovinu druhého měsíce roku slavili svátek sexu a tělesných rozkoší. Jejich rituály zasvěcené bohyni Juno splynuly s festivalem Lupercalia, obscénním svátkem zasvěceným pohanskému bohu sexu. Během svátku Lupercalia si muži a ženy psali jména na kartičky, které se pak losovaly a tvořily se s jejich pomocí náhodné milenecké dvojice pro erotické hrátky. O nich oslavně píše básnířka Sulpicia z prvního století před Kristem.

Se svátkem obscénnosti začali bojovat až první křesťané, kteří ho nakonec zakázali. Zpočátku to byl boj marný, aby dosáhli ale svého, vymysleli si legendu o svatém Valentýnovi. Tak měli světce, kterému den připadal, a porušení pohlavní čistoty mohlo být trestáno. Přitom existuje mezi třemi až osmi svatými Valentýny. Každý měl trochu problémový životopis, podle toho, jak biografii pojal ten který autor, ale každý byl v podstatě patronem zamilovaných. První křesťanský svátek svatého Valentýna se slavil v roce 468 po Kristu. Zpočátku církev milostné kartičky nahradila zbožným kázáním. Ale to vedlo jen k tomu, že už ve čtrnáctém století po tisíciletí mrzačení původní tradice se lidé vrátili k milostné lásce i s fyzickým aspektem.

Dodnes na valentýnských pohlednicích často objevíme Kupida, Amora či Erota s lukem a šípem. Tento nástroj je ale jasným symbolem mužského pohlavního údu neboli lingamu. Šíp propichuje srdce nikoli láskou nevinnou, ale naopak vášnivou a spalující srdce milenců.
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat