Nevyspaný člověk se přizná i k věcem, které nikdy neudělal

Mezi metody týrání patří po staletí především spánková deprivace. Nenechat mozek odpočinout znamená zbavit člověka soudnosti a schopnosti ovládat vlastní chování a také myšlení. Přizná pak cokoli, tedy i to, co nikdy neudělal. Vědci z Michiganu prokázali, že spánková deprivace skutečně vede k doznání něčeho, co člověk nespáchal.

Člověk jako největší tyran planety to ví už celá tisíciletí. Lidé nenechávali vyspat jedince, jehož chce tyranií zničit a přinutit k čemukoli, už od nepaměti. A je celkem jedno, z jaké kultury, náboženství, filozofie, politického systému a organizace pocházeli. Tyrani, mocenské skupiny a psychopati dobře vědí, že i nejsilnějšího ducha lze touto metodou zlomit a donutit k zpronevěření se pravdě a etickým zásadám.

Vědci z Michiganu ale samozřejmě nikoho netýrali. Zajímali se jen o to, co je člověk schopen udělat po čtyřiadvaceti hodinách nonstop bdělosti. Jeho úsudek a schopnost uvažování se změní natolik, že čtyřiapůlkrát častěji podepíše lživé prohlášení. Tedy dozná se k něčemu, co nikdy neudělal či neřekl.

Tohle je první vědecký důkaz, že spánková deprivace zvyšuje pravděpodobnost, že se člověk nepravdivě přizná k nesprávnému jednání, kterého se nikdy nedopustil. Je to klíčový krok k chápání role spánkové deprivace v křivém svědectví a zdůrazňuje složité otázky týkající se spánkové deprivace u nevinných obviněných i u těch vinných,“ prohlásila profesorka Kimberly Fennová z Michigan State University.






Celkem 10 komentářů

snegurka
24.09.2016
moniika
07.08.2016
Zdenaaa
02.05.2016
Siraellen
12.04.2016

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat