Za peníze si štěstí nekoupíme, ale... Něco přeci ano!

Nejen v písničkách se doslechneme, že za peníze si celkový pocit štěstí nekoupíme. Také mnoho studií a výzkumů došlo ke stejnému závěru, že peníze netvoří zásadní pilíř lidského štěstí. Nicméně utrácení může pocit pohody a radosti ze života zvyšovat. Zjistili to vědci z Cambridgeské univerzity. Ale jen tehdy, když člověk utrácí v souladu se svým typem osobnosti. Kupříkladu extroverti za hospodu, introverti za knihy, svědomití lidé za posilovnu nebo vstřícní lidé za koncerty a zábavu.

Vědci z Cambridge analyzovali sedmasedmdesát tisíc transakcí ze soukromých účtů u více než šesti set osob. To, kam peníze plynuly a za co byly utraceny, pak vztáhli k osobnostním rysům majitelů účtů. Ti také vyplnili dotazníky týkající se celkového pocitu štěstí. A z výsledků jasně vyplývá, že osoby, které utrácely v souladu se svou osobností, byly šťastnější než ty, které musely vydávat peníze za něco, co jim radost nepůsobí.

Psychologové z Cambridge rozdělili sledované osoby podle tzv. Velké pětky do pěti hlavních kategorií podle toho, jaká vlastnost z Velké pětky u nich převažovala. Tedy na otevřené novým zkušenostem, svědomité a pečlivé, extrovertní, přístupné a citlivé či neurotické (negativně emočně naladěné).

Lidem otevřeným působilo radost utrácení za zábavu, krásu svého těla a vlasy. Naopak otravuje je placení hypotéky a účtů.

Lidem svědomitým činí radost placení pojištění, utrácení za zdraví a také návštěvu fitness centra. Naopak je otravuje nákup hraček, utrácení za končíky a hráčství.

Lidem extrovertním působí radost utrácení v barech a hospodách či za cestování. Naopak je otravuje placení pojištění a srážky z účetnictví.

Lidem přístupným působí radost utrácení za domácí mazlíčky a charitu. Naopak je štve výdaje za hráčství či placení pokut.

Lidem neurotickým působí radost utrácení za hráčství či placení pokut. Naopak je štve nákup potřeb do domácnosti a placení za hotel.

„Historicky většina studií zjistila jen slabý vztah mezi penězi a celkovým pocitem štěstí. Naše studie prolomila nové pole tím, že analyzovala přímo skutečné bankovní transakce, a demonstruje, že utrácení může zvýšit pocit štěstí, když se utrácí za věci a služby, které odpovídají osobnosti,“ tvrdí doktor Joe Gladstone z Cambridgeské univerzity.

V dalším pokusu, který opět dopadl v souladu s předchozími výsledky, rozdali psychologové dárkové kupony. Pokud dostal extrovert kupon na útratu v baru, pocit štěstí byl u něj vyšší. Když dostal kupon na nákup knih, nezvýšil se. Naopak u introvertů kupon na útratu v baru pocit štěstí nezvýšil, ale naopak kupon na volný odběr knih ano. Za peníze si tedy štěstí koupit lze, jen musí mít člověk možnost utrácet za to, co má rád.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat