Proč si lidé pořád pořizují selfie?

Narcismus je vlastnost lidské psychiky, která má zdravou podobu jen ve velmi mírné formě. Jenže moderní technologie podporují v lidech spíš tu patologickou variantu. Důkazem postižených jsou lidé, kteří si neustále fotí autoportréty alias selfie. Nejenže je to důkaz narcismu, ale také chorobné nesebekritičnosti. Jedinci, kteří si selfie fotí, tak činí jednoduše proto, že si připadají neodolatelní. Bohužel tato praxe je v tom nadále podporuje.

Vědci z Toronta provedli řadu experimentů, v nichž lidé měli hodnotit atraktivitu snímků různých lidí i sebe samotných. V kolekci byly selfie snímky i portréty dotyčných osob ale focených někým jiným. Krom toho dvojici selfie versus portrét focený jinou osobou hodnotil nezávislý tým.

Z analýzy vyplývá, že milovníci selfie fotek nadhodnocují vlastní autoportréty. Připadají si na nich nesmírně atraktivní, pohlednější než na fotkách od jiných lidí.

„Velkou fackou pro milovníky selfie fotek je to, že vnější hodnotitelé naopak jejich selfie fotky hodnotili jako méně atraktivní, méně oblíbené a více narcistické než portréty snímané jinou osobou. A to i přesto, že hodnotící nevěděli, kterou fotku pořizoval kdo,“ tvrdí autoři z University of Toronto.

Podle psychologů z Kanady focení selfie fotek podporuje chorobnou stránku ega, které přestává zcela vnímat realitu a mylně přesvědčuje člověka o tom, že je neodolatelný. To je problematické především v tom, že dotyčný ztrácí naprosto soudnost v hodnocení vlastní vizáže. A tu samozřejmě nesoudně nadhodnocuje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat