Proč je s věkem kocovina horší?

Mnozí lidé se podivují nad tím, proč v mládí mohli pít celou noc a neměli ráno žádné potíže, zatímco po třicítce se kocovina dostavuje s příšernou pravidelností a je rok od roku intenzivnější. Důvodem je právě proces stárnutí, který – jak známo na mnoha úrovních – zpomaluje veškeré procesy týkající se regenerace. Jak člověk stárne, ubývá v jeho játrech enzymů, které odbourávají kocovinu způsobující metabolity. Navíc kocovinu zhoršuje obezita a klesající obsah vody v těle.

Etanol je pro tělo látkou toxickou. I když působí v malé koncentraci příjemné stavy euforie a uvolnění, ve vyšších dávkách působí toxicky na nerovovou soustavu a také na ostatní buňky. Zbavit se ho snaží játra, do nichž alkohol s krví pumpuje srdce. V játrech se alkohol pomocí enzymů mění na acetaldehyd, látku ještě jedovatější než etanol. Tu další enzym štěpí na acetát, oxid uhličitý a vodu. Kocovinu způsobuje právě acetaldehyd, který koluje krví a dostává se do mozku a dalších orgánů.

V mládí je acetaldehyd rychle odbouráván, ale jak člověk stárne, ubývá enzymu potřebného k jeho redukci na acetát. Takže tělem delší dobu koluje acetaldehyd a vyvolává symptomy známé jako kocovina.

Dalším nepříznivým faktorem jsou pak obezita a dehydratace.

Většina lidí má ve vyšším věku více tukových zásob než v mládí. Bohužel tuk na sebe váže alkohol, který se tak pomaleji odbourává, je déle v systému a déle na tělo a mozek působí acetaldehyd. Ten už sám o sobě přispívá k dehydrataci organismu. Tělo s věkem navíc přichází o vodu přirozeně, jeho schopnost udržovat vodu v buňkách a tkáních se zhoršuje. To vše jsou důsledky zhoršování kocoviny s věkem,“ píše magazín New York.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat