(Pa)věda dokázala: Na pálivost z chilli nejlépe zabírá mléko

Většina lidí ví, že pokud to přežene s chilli a nemůže pálení v ústech vydržet, je dobré sáhnout po mléku. Že je to nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, se ale přesvědčili také vědci. Testovali různé prostředky k tlumení pálivosti a zjistili, že mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí.

Cukr sám také pomáhá, ale není tak účinný jako mléko. Ideální variantou je tak zmrzlina nebo sladké mléko, což znají Indové, kteří sladké mléčné nápoje k extra pálivým jídlům nabízejí.

Kdo se někdy předávkoval chilli papričkami a zažil muka příliš velké dávky kapsaicinu, ví také dobře, že situace se jenom zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.

Mléko obsahuje bílkovinu, která nahrazuje kapsaicin na receptorech jazyka, takže tím tlumí pálivost,“ vysvětluje profesor Paul Bosland z New Mexico State University.

Nejpálivější chilli odrůdou současnosti je Carolina Reaper, u níž byla dokázána pálivost 2,2 milionu Scovilleho jednotek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat