Sledujete „to se mi líbí“ na Facebooku? Pak jste přišli o smysl života

Lidé sledující na Facebooku to, kolik přátel jim označí jako „to se mi líbí“ jejich příspěvky, ztrácejí smysl života. Jedinci, kteří dostávají tzv. lajků nejvíce, sice mají krátkodobě vyšší pocit sebevědomí, ale stavění své hodnoty na označování přátel, že se jim líbí jejich příspěvek, je psychologická sebevražda. O dotyčném to navíc svědčí, že přišel o skutečný smysl života.

Psychologové z Cornellovy univerzity v americkém státě New York tvrdí: „Zjistili jsme, že člověk mající smysl života se dokáže vyrovnat s virtuální zpětnou vazbou mnohem odolněji a pevněji. Se smyslem života nejsou tak poddajní tomu, kolik ‚to se mi líbí‘ dostanou. Lidé mající smysl života si sice všímají pozitivní zpětné vazby, ale není pro ně důležitá, když si tvoří vlastní hodnotu.“

Profesor Anthony Burrow tvrdí, že smyslem života se rozumí neustálá motivace, která je řízena sama sebou a orientována na budoucnost a dobro či prospěch ostatních, nikoli na sobecké zájmy, prospěchářství, ambice a ctižádost.

„Lidé se silným smyslem pro život mají tendenci souhlasit s těmito tvrzeními: pro mě jsou všechny věci, které dělám cenné, mám spoustu důvodů pro život… I když je milé dostávat pochvalu, není to dobrá věc, pokud na ní člověk staví své sebevědomí,“ vysvětluje profesor Burrow.

Jedinci stavějící svůj život na tom, kolik lidí v okolí je má rádo a uznává, jsou emočně velmi labilní. Sice ve dnech, kdy jsou chváleni a obdivováni překypují pozitivními emocemi a energií, ale stačí nesmírně málo – aby je nikdo nepochválil – a jejich svět se hroutí jako domek z karet, upadají do depresí a jsou bez energie.

Sociální sítě samy o sobě nebezpečné nejsou. Strhávají ale k povrchnosti a zdůrazňování sobeckých ambicí a ctižádosti, což má na psychiku jedince zhoubný vliv a celkově společnosti neprospívá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat