Trhání zdravých osmiček? Zbytečnost!

Pokud má člověk zdravé osmičky a nepůsobí mu v ústech žádné potíže a nijak neutlačují ostatní zuby, pak je naprosto zbytečné, aby je stomatolog trhal. Když s něčím takovým zubař přijde, pak mu může pacient doporučit aktualizaci vědeckých poznatků o trhání osmiček. Neexistují žádné důkazy, které by prokazovaly, že jejich vytržení je pro člověka jakkoli výhodnější.

Opět platí, pokud jsou tedy tyto zuby zdravé bez kazů a nepůsobí jiné potíže v dutině ústní, kostech či chrupu. Pokud jsou však osmičky zcela zdravé a jeho majitel o nich ani neví, nepůsobí mu žádné obtíže, vytržení je zbytečným traumatem.

„Vzhledem k tomu, že se zuby moudrosti odstraňují ve velkém po celém světě, je zarážející, jak málo kvalitního výzkumu se jim věnuje,“ tvrdí autor studie Hossein Ghaeminia z Radboud univerzity v nizozemském Nijmegenu.

Podle něj je trhání osmiček zbytečný zásah do zdraví, pokud nezpůsobují otoky, nejsou zkažené, nepůsobí deformaci kořenů ostatních zubů či nemoci dásní.

„Pokud zub zůstává bez symptomů a chorob během života, je zbytečné pacienta vystavovat rizikům komplikací a výdajů. Vzhledem k nedostatku důkazů by specialisté na ortodoncii, zubaři a ústní chirurgové měli vždy probírat pro a proti vytržení zubů u každého pacienta zvlášť,“ tvrdí Ghaeminia.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat