I psaní textovek má svá pravidla. Znáte je?

S moderní dobou a všemi možnými technologiemi se naše konverzace smrskla do krátkých zpráv, které posíláme přes mobilní telefony či prostřednictvím nejrůznějších aplikací. Věděli jste ale, že i tyto zprávy by měly mít svá pravidla?

Samozřejmě záleží, komu SMS nebo jinou zprávu právě posíláte. Něco jiného bude, když píšete šéfovi, jiná situace nastane, pokud je příjemcem zprávy třeba partner nebo partnerka. Ale stejně je vhodné mít na paměti, že…

…bychom měli být struční.

Krátké zprávy by měly být krátké. Pokud potřebujete napsat román či poslat něco obsáhlejšího a složitějšího, využijte e-mail. Pamatujte, že příjemce bude zprávu číst na displeji mobilního telefonu, a i když ty už také bývají poměrně velké, nevejde se na ně vše.

…je slušné vyčkat na odpověď.

Poslat za sebou třeba 15 zpráv a nedat mezi nimi druhému člověku šanci na odpověď, není právě výrazem slušnosti. Počkejte, až se příjemce ozve!

…textová zpráva není vhodná pro závažná sdělení.

Textovky mají být stručné, krátké jasné. A tak bychom měli pamatovat, že pro některé příležitosti se prostě nehodí. Nejen například pro rozchody, ale ani pro sdělení smutné události nebo závažného rozhodnutí. Na to je nejlepší kontakt tváří v tvář, a pokud není možný, pak telefon.

…gramatika platí i v SMS a spol.

Ano, je to tak. Způsob, jakým v krátkých zprávách používáte češtinu, o vás hodně napoví. Nedeformujte vlastní jazyk jen proto, že máte pocit, že na něm v textovkách nezáleží! Záleží, a jak!

…přílohy jsou pro e-mail.

Poslat přes aplikaci či SMS fotku je v pořádku. Zaslat jejich prostřednictvím celé album nebo několik videí, to už by mohlo některým příjemcům působit potíže. K tomu opět slouží především e-mail a podobné „vychytávky“.

…ne vždy je vhodná doba na psaní.

A kdy vlastně zprávy neposílat? Tak především, když řídíte. Ale pak také, když jste na jednání (to je velmi neslušné) nebo třeba na schůzce. Nebo když jste opilí (je jen málo horších okamžiků, než když po divoké noci čtete, co všechno a komu jste napsali – vysvětlovat šéfovi, že jste byli opilí, a proto jste mu od plic řekli, co si o něm myslíte, nebo manželovi/manželce, že to s tím rozvodem opravdu nemyslíte vážně, je jen třešnička na dortu).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat