Dnes je nejdepresivnější den tohoto roku. Proč?

Psycholog štěstí Cliff Arnall počítal a spočítal, že každoročně má největší počet lidí severní polokoule a západní kultury depresi vždy třetí pondělí v lednu. Víkend před 16. lednem by si tak měli všichni užívat v klidu a pohodě. Uvolnit se, věnovat sobě a svým blízkým, dobře a zdravě se najíst a být dost na čerstvém vzduchu. Jedině tak lze předejít tomu, čemu se říká hromadně nejdepresivnější den roku.

Arnall spočítal, že nejdepresivnější den roku lze vypočíst podle šesti proměnných. Počasí (W), dluhů (D), času od Vánoc (T), času zbývajícího do selhání novoročních předsevzetí (Q), nízké motivace (M) a pocitu podniknout nějakou akci (Na).

Následky Vánoc

Jinými slovy: Na většinu lidí dopadne právě v pondělí 16. ledna typická zimní prázdnota. Vánoce a hýření jsou definitivně minulostí, počasí není nic moc, dny jsou stále krátké, přichází na řadu splácení vánočních dluhů a šetření, v práci se většinou hromadí novoroční úkoly a také se dostavuje negativní účinek diety – na cukry a tuky chudé výživy.

Mozek protestuje, tělo je unavené a mnozí začínají selhávat ve svých předsevzetích. Řada párů, které byly v krizi už před Vánocemi, navíc řeší zrovna v tuto dobu rozchod či rozvod.

Kam se poděla předsevzetí?

Nemálo lidí o víkendu od 13. do 15. ledna poruší novoroční abstinenci, mnozí začnou zase kouřit, další se cpát a jiná skupina přestane cvičit. Pokud se to sčítá s nespokojeností ve vztahu a dalšími problémy, třeba finančními, vychází z toho pěkná deprese.

Ale ne nutně. Stačí se zastavit, přestat očekávat a začít počítat všechno dobré, co v životě člověk má. Třeba holý život a zdraví.

Jak na dietu

Podle britské expertky na výživu Alison Clarkové je v tento čas důležitá správná výživa. Kdo chce zhubnout, musí tak činit s rozumem. Nejhůře jsou na tom ti, kdo drží drastickou dietu. Tělo postrádá živiny a mozek protestuje kvůli nedostatku cukru a dalších látek. Proto je nezbytné vydatně snídat a jíst pětkrát denně. Nenechat tělo hladovět během dne, aby se pak přejídalo v noci.

A někdy je lépe drobně zhřešit – dopřát si třeba čokoládu – než se zcela vzdát zdravějšího životního stylu a hodnotnějšího stravování.

Jak na depresi

Pokud má mozek nedostatek serotoninu, dostavuje se deprese. Produkci tohoto hormonu je možné podpořit také přirozeně. Za prvé je důležitý odpočinek a spánek aspoň osm hodin. V neděli by tak měli jít všichni do postele nejpozději v deset večer. O víkendu si pak zacvičit, protáhnout se či se projít svižně na čerstvém vzduchu. A dodržovat pravidelnou stravu pětkrát denně včetně svačin.

Důležité je dodávat potraviny bohaté na tryptofan, z něhož se serotonin tvoří. Takže je potřeba jíst hodně ovoce, zeleniny a také krůtí maso. Dobré je krom toho dodání kvalitních tuků – olivového oleje, kokosového oleje, lněného semínka a také másla. Pomoci mohou i sluneční paprsky – pokud budou – a hlavně čas trávený s blízkými.

V neděli je vhodná doba pro meditaci a uvědomění si všeho, co člověk má a jaká požehnání jeho život přináší – zdraví, rodinu, přátele, domov. Kdo se soustředí na to, co nemá a co mu chybí, těžko nalezne klid v duši.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat