Čemu vděčíme za to, že jsme inteligentní?

O svalovcích a odolných jedincích se často říká, že jejich síla jde na úkor mozku. Ačkoli je to u lidí zobecňující a nepravdivá rčení, v evoluci jistý základ má. Čím odolnější vůči predátorům savci jsou, tím je jejich inteligenci horší. Ježci a dikobrazi, na které téměř nikdo nemůže, patří mezi druhy s nejnižší inteligencí. Naopak ztráta odolného povrchu a zvýšení zranitelnosti souvisí s vyšší inteligencí.

Proč? Jednoduše druh, který nemá bodliny či extra tlustou pokožku, případně jedové žlázy na ní, musí více spoléhat na své smysly a bystrost. To nutí k rozvoji nervovou soustavu včetně mozkových center. A zřejmě i u předků člověka částečně ztráta chlupů a snížení odolnosti vůči útokům predátorů vedlo k rozvoji inteligence a myšlení.

Vyplývá to ze studie kalifornských biologů Theodora Stankowiche a Ashly Romerové. Tito dva specialisté v oboru evoluční behaviorální ekologie srovnali 647 druhů savců a všímali si u nich jednak ochranného systému na povrchu těla (versus zranitelnosti) a také výše inteligence. A vyšlo najevo, že čím méně je druh zranitelný vůči predátorům a má lepší obranu (bodliny, krunýře, rohy, parohy), tím je jeho inteligence nižší. Nejníže tak skončili ježci, dikobrazi a pásovci. Nejvýše kromě člověka primáti, sloni a kytovci.

„Lépe chráněné druhy jsou méně inteligentní… Jejich ochranný povrch je stojí velkou cenu,“ míní Stankowich a Romerová z California State University na Long Beach.

„Ačkoli jsou druhy bez ochranných systémů na povrchu těla zranitelnější, zřejmě jsou ve výhodě zase jinak a vede to u nich k rozvoji inteligence,“ míní autoři z Kalifornie.

Inteligence = důvěřivost?

Výzkumy zaměřené na inteligenci nejosu žádnou novinkou vědeckého světa. Nedávno byla publikována studie, která zkoumala vztah inteligence a míry důvěřivosti u lidí. A na co její autoři přišli?

Podle sociologů z Oxfordské univerzity jsou inteligentní lidé důvěřivější než jejich kolegové s nižším IQ. A je to zřejmě především proto, že bystří jedinci dokáží odhadnout charakter protějšku a také situaci, takže vědí, kdy mohou důvěřovat a kdy nikoli.

Lidé, kteří více důvěřují, jsou také většinou zdravější a šťastnější,“ tvrdí sociologové, jejichž výzkum otiskl odborný časopis Plos One.

Tyto závěry podporují, co už jiní vědci dávno přednesli, že mít dobrou schopnost posuzovat charakter druhých je výraznou součástí inteligence člověka, která vznikla evolučně přírodním výběrem,“ potvrdil doktor Noah Carl z Oxfordu v rozhovoru pro Daily Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat