Proč je pomlouvání tak návykové?

Oxytocinu se někdy přezdívá hormon lásky. Má v těle člověka řadu funkcí, mimo jiné spouští porod, ale také vytváří silné citové pouto matky k dítěti či mezi partnery. Oxytocin hraje důležitou roli také při socializaci a navazování přátelských vztahů. Podle italských vědců také vysvětluje, proč je lidstvo tak závislé na pomlouvání. Dvě osoby, které klevetí o někom dalším, totiž zažívají silný příliv oxytocinu do mozku. A to je samozřejmě velmi příjemné.

Doktorka Natascia Brondinová z Univerzity v Pavii sledovala účinky pomluv na mozek dvaadvaceti žen. Co bylo u všech konzistentní, byla přítomnost oxytocinu v mozku ve chvíli, kdy pomlouvaly někoho jiného. A čím více se oxytocinu vyloučilo, tím příjemnější pocity z pomlouvání ženy měly.

„Vyloučení hormonu pomáhá v lidech vyvolat pocit sblížení, takže si připadají poté, co pomlouvali někoho jiného, mnohem bližší,“ vysvětluje doktorka Brondinová.

Jenže pomluvy a klevety můžou být sociálně negativní, tedy ve většině případů. Zvyšují napětí a riziko vážných neshod a potyček v budoucnosti. Navíc můžou některé jedince izolovat a zničit. Sociální izolace je zhoubná a má vážné následky na zdraví duševní a fyzické.

Podle evolučních psychologů ale mají také pozitivní účinek. Pomluvy nastavují pravidla skupiny, trestají ty, kdo je poruší, posilují sociální vliv přes systém pověsti a posilují pouta mezi těmi, kdo pravidla dodržují.

Přitom je ale zajímavé, což zjistila doktorka Brondinová, že oxytocin se v mozku vylučuje bez ohledu na psychologické charakteristiky. Je jedno, jak je člověk empatický a čestný, či naopak autistický a narcistický. Oxytocin se vylučuje v mozku vždy.

Pozor na pomluvy v práci

Jenže jak se zdá, není pomluva jako pomluva. Když se sejdou dvě kamarádky na kávě a trochu "properou" někoho třetího, nenadělá to tolik škody, jako když v práci u automatu pomlouvají dvě kolegyně svého šéfa. Jak to?

Šíření negativních zpráv o vedení a kolezích totiž nastoluje mezi zaměstnanci cynické klima. Cynická nálada snižuje produktivitu práce a zhoršuje pracovní morálku obecně.

Zatímco probírání milostného života a plánů na víkend je na pracovišti v pořádku a může vztahy podporovat, pomlouvání firemní politiky a vedení by mělo být potlačováno,“ tvrdí psychologové ze Salfordské univerzity.

„Cynismus vede k negativním postojům vůči organizaci a managementu. Zaměstnanci věří, že jejich manažeři nemají dost integrity a využívají jejich čas a úsilí. Stále přibývá studií, které dokazují, že cynismus je největší překážkou firemního úspěchu, produktivity a managementu zaměstnanců,“ vysvětluje profesor Kirk Chang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat