Se změnou času nejlépe pomůže odpolední šlofík

Časový posun činí potíže většině lidí. A nejhůře na tuto změnu doplácejí lidé mající už tak problémy se spánkem. Podle britských vědců ale přivyknout letnímu času pomáhá odpolední dřímání. A lidé by si měli šlofíka dopřát i v práci. Obnoví mozkové funkce a zlepší výkonnost na konci pracovního dne. Bohužel ne každý zaměstnavatel je tomu nakloněný.

„Ztráta jedné hodiny spánku je zvláště zhoubná pro lidi, kteří už tak mají problém usnout a kvalitně spát… Zaměstnavatelé a manažeři by měli svým podřízeným umožnit krátce si zdřímnout přímo v kanceláři. Přispělo by to k ohromnému zlepšení u většiny lidí,“ tvrdí doktorka Nerina Ramlakhanová z University of Leeds.

Ideální podle ní je šlofík trvající asi dvacet minut v rozmezí druhé a čtvrté hodiny odpolední.

„Umožnit zaměstnanci krátké zdřímnutí je totiž výhodné především pro zaměstnavatele. U odpočatých lidí se zlepší tvořivost, schopnost řešit problémy a také se podpoří imunitní systém, takže méně hrozí, že zaměstnanci skončí na nemocenské,“ tvrdí Ramlakhanová.

Co se s námi děje?

Vzhledem k tomu, že většina zaměstnavatelů nebude mít pro odpolední šlofík pochopení, budeme si muset na změnu času zvyknout vlastními silami, za pochodu. Je ale třeba se připravit na to, že náš organismus nebude právě nadšen. Jak nám to dá najevo?

Únava a roztěkanost

Univerzita z amerického Colorada prostřednictvím magazínu Sleep Medicine uveřejnila, že během prvního týdne letního času dochází k nárůstu smrtelných dopravních nehod. Zároveň se zvyšuje i riziko srdečních kolapsů, a to dokonce až po dobu tří týdnů od změny času. V podstatě to není lepší ani v autě, ani v práci. Zaměstnavatelé zaznamenávají více pracovních úrazů.

Je to proto, že naše cirkadiánní rytmy (biologické rytmy o délce přibližně 24 hodin) nejsou schopny na změnu času ze dne na den zareagovat. Zhoršuje se pozornost, každý druhý je unavený. Proto si dávejte pozor na chování za volantem, multitasking nebo sledování chodníků. Nepodceňujte ani ospalost.

Problémový spánek

Jistý průzkum kybernetického chování potvrdil, že během sedmi dní po změně ze zimního času na letní mají lidé tendenci povídat si na sociálních sítích nebo brouzdat po nákupech a oddávat se lelkování. Je to proto, že denní světlo dává signál mozku k zastavení odčerpávání melatoninu, hormonu, který může za ospalost. Váš cyklus se rozhodí a vy najednou máte potíže se vstáváním, navíc v „novou“ dobu, a následně i s usínáním. A co chcete v práci dělat jiného, kdy jste utahaní skoro až k smrti? Brouzdat na internetu a zabíjet čas! Možná by bylo lepší vzít si dovolenou…

Záludné výkyvy nálad

Vědci apelují, že lidé produkují asi o pět procent více stresového hormonu kortizolu, když se svítání posune o „hloupou“ hodinu. Dochází tak k výkyvům nálad. Kdekdo se častěji a víc hádá.

Preferujete medicínu v podobě štamprličky na uklidnění? Pozor na rizika. Nepomáhá ani káva, ani alkohol. Obojí již tak zmatený organismus zatíží ještě víc. Obecně se proto doporučuje fyzická aktivita, neboť podporuje produkci serotoninu, který usnadňuje lépe se adaptovat na jiné životní podmínky.






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat