Řízení déle než dvě hodiny denně snižuje inteligenci člověka

Profesionální řidiči asi ze závěrů této studie mít radost nebudou. A mnozí budou nesouhlasit, nicméně řízení není ničím, co by zvyšovalo inteligenci člověka. Naopak. Dlouhodobé každodenní sezení za volantem IQ naopak snižuje. Podle britských psychologů škodí řízení po dobu delší než dvě hodiny denně.

Ale stejně zhoubně na inteligenci působí sledování televize po dobu delší než tři hodiny.

„Víme, že pravidelné řízení po dobu delší než dvě nebo tři hodiny denně je špatné pro srdce. Tento výzkum naznačuje, že to škodí také mozku, zřejmě proto, že během té doby je mozek méně aktivní,“ tvrdí doktor Kishan Bakrania z University of Leicester.

Výkon mozku se výrazně snižuje také při civění na televizi. Takže člověk, který denně sedí před obrazovkou více než tři hodiny, má nižší IQ.

„Kognitivní schopnosti se naopak zvyšují u lidí, kteří používají počítače po dvě až tři hodiny denně. Když sledujete televizi, váš mozek je ale méně aktivní, používání počítače vyžaduje zapojení mozku,“ tvrdí Bakrania.

Vzpruha pro mozek

Našemu mozku, jak se zdá, nesvědčí podle vědců kdeco. Naštěstí existují způsoby, jak ho dostat do formy. Třeba tím, že mu dodáme ty pravé živiny. Které potraviny mozku prospívají?

Listová zelenina

Zelené listy (tedy ty jedlé) jsou pro náš mozek úplným pokladem. Například špenát, saláty, kapusta, ale také třeba brokolice obsahují spoustu vitaminu C a beta karotenu. Navíc jsou zdrojem folátů, které pomáhají zpracování informací v mozku a dobré paměti. Vidíte, nejen vaše štíhlá postava zeleninu v jídelníčku přivítá.

Ryby

Tohle není žádné velké překvapení. Především ty mastnější, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, našemu mozku prospívají. Patří k nim především losos, makrela nebo sardinky. Podle jedné studie se snižuje riziko problémů s pamětí až o 26 %, pokud si nějakou z těchto ryb dopřejete alespoň 3krát týdně. Mimochodem, my Češi nejsme v konzumaci ryb žádnými přeborníky, což je škoda, protože prospívají nejen mozku.

Vejce

Dříve proklínaná vajíčka se zase vracejí na naše talíře. Ukazuje se totiž, že nám ve skutečnosti prospívají a jen opravdu málokomu škodí (při běžné konzumaci). A mozek je také využije. Jsou bohaté mimo jiné na železo, jež hraje důležitou roli v okysličování krve (a tedy i mozku), ale také vitamin B12, jehož nedostatek může vést ke ztrátě paměti a zmatenosti. Takže se napříště vejcím rozhodně nevyhýbejte!

Čokoláda

Náš mozek také rád mlsá, ne že ne! Tmavá, kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je bohatá na flavonoidy, které prospívají správné činnosti neuronů a zlepšují paměť. A navíc působí poměrně rychle – takže když potřebujete co nejdřív zvýšit „výkon“ mozku, dopřejte si kostičku nebo dvě.

Zelený čaj

Hydratace je základem pro drtivou většinu orgánů v našem těle, respektive pro jejich správnou funkci. Mozek samozřejmě nevyjímaje. Pokud hledáte vhodný nápoj přímo pro něj, sáhněte po zeleném čaji. Antioxidanty v něm obsažené snižují podle jedné ze studií riziko demence a obecně zvyšují naše mentální schopnosti. Tak proč toho nevyužít?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat