Lidé, kteří se dokážou smát sami sobě, jsou šťastnější a společenštější

Umět se zasmát sám sobě znamená především mít zdravé ego a vztah ke svému já. Schopnost udělat si ze sebe legraci vyžaduje zdravé sebevědomí, ale nese to také plody. Podle španělských vědců jsou tito lidé obecně šťastnější a spokojenější, a navíc jsou ve společnosti oblíbenější, sami společnost více vyhledávají. Minimálně pokud je člověk Španěl.

Dříve se mínilo, že shazování sebe sama a dělání si žertů na vlastní účet má negativní vliv na psychiku dotyčného. Neplatí to ale u všech národů obecně.

Pozor na kulturní rozdíly

„Zvláště jasně jsme pozorovali, že vyšší tendence vyjadřovat sebezesměšňující humor je znakem vysoké míry psychické pohody a vyrovnanosti jedince, hlavně v oblasti štěstí a také společenskosti,“ tvrdí doktor Jorge Torres Marín z Univerzity v Granadě.

Podle doktora Marína je ale možné, že budou existovat kulturní rozdíly v účinku tohoto chování. Ve Španělsku jsou lidé totiž zvyklí utahovat si sami ze sebe, takže takové chování je tam považováno za „dobré“. Jenže v kultuře, kde je vnímáno jako slabost, může mít jiný účinek.

Hněv pod kontrolou

„Proto věříme, že je nezbytné provést nové výzkumy zaměřené na analýzu potenciálních kulturních rozdílů při používání sebezesměšňujícího humoru,“ dodal doktor Marín.

Jeho tým také prokázal, že lidé, kteří používají sebezesměšňující humor, lépe zvládají vlastní hněv a vztek a umějí s nimi pracovat. Právě tato forma humoru jim pomáhá hněv potlačovat.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat