Proč je dobré skládat puzzle, i když už dávno nejste děti

Říkáte si, že puzzle je jen pro děti? Opak je pravdou. Od okamžiku, kdy na stůl položíte první dílek, začnete těžit z mnoha výhod. Jak skládání obrázků ovlivní váš stres a úzkost?

Krabice, která obsahuje tisíce malých kousků, patří k důležité zábavě dětí i dospělých. Puzzle se však dá považovat nejen za volnočasové hobby. Které psychologické a fyzické benefity díky němu můžete získat?

Snížení stresu

Ne, nemusíte chodit plavat a ani si schovávat kontakt na báječného maséra. Ve vašem obýváku vám totiž může být neméně dobře! Jakmile začnete malé kousky dávat dohromady, sníží se úroveň vašeho stresu už jen proto, že si skládačky vyžádají 100 procent vaší pozornosti. V překladu to znamená, že z mysli vytěsníte každodenní problémy a nahradíte je relaxační činností. Konečně!

Zmírnění úzkosti

Horká čokoláda se šlehačkou, heřmánkový čaj, rozhovor s kamarádkou, nákupy. Ať už vám při stresu a úzkosti dělá dobře cokoli, zařaďte vedle toho i skládání puzzle. Se zaujatou myslí můžete za sebou nechat veškeré psychické a fyziologické příznaky úzkosti.

Podpora trpělivosti

Trpělivost je ctnost. Aspoň trochu ji můžete „natrénovat“. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je pravidelné skládání. Berte to jako terapii, která vás, v porovnání s kvalifikovaným odborníkem, vyjde mnohem levněji.

Zvýšené dovednosti pro řešení problémů

Doma, na pracovišti a v životě obecně se každý z nás musí potýkat se spoustou překážek. Najít řešení někdy nemusí být tak úplně jednoduché, nicméně psychologové se přiklánějí k tomu, že puzzle vylepšuje schopnosti při řešení problémů. Nutí totiž mozek formulovat strategii. Jinak ten vyhlédnutý obrázek ani nedokončíte, že?

Vylepšené funkce mozku

Podle odborníků skládání malých dílků vylepšuje duševní kapacitu. Je tomu tak proto, že tahle volnočasová aktivita zaměstnává levou i pravou stranu mozku, což představuje ideální příležitost jak k relaxaci, tak k vylepšování funkcí mozku. Navíc můžete trávit víc času se svými dětmi, které při skládání puzzle velmi rády pomáhají! Tak už vytáhněte tu krabici, která leží pod postelí od posledních Vánoc!






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat