Teploměr nebo zapalovač. Kde se vzaly maličkosti, bez kterých si neumíme představit život

24.04.2018 | Zajímavosti

Používání takových drobností, jako je suchý zip či spínací špendlík, je pro nás samozřejmostí. Na světě je mnoho zdánlivě nedůležitých drobností, které nám usnadňují život a používáme je denně, aniž bychom věděli, odkud se vzaly.

Zapalovač

Všichni ho známe, téměř každý ho doma má, ale věděli jste například, že byl vynalezen dříve, než samotné zápalky?  Vyrobili ho v Německu v roce 1823, ale tehdy byl známý jako Döbereinerova lampa. Svými rozměry dosahoval velikosti větší zavařovací sklenice.

Teploměr

První zmínky o tomto dnes již běžném pomocníkovi pocházejí již z dob starověku. Jeden z prvních teploměrů použil také Galileo Galilei ke konci 16. století. Rtuťový teploměr, který se dlouhá léta běžně používal, vynalezl kolem roku 1709 Daniel Gabriel Fahrenheit.

Suchý zip

Vynalezl ho inženýr Georges de Mestral v roce 1948. Nápad na jeho výrobu dostal při procházce v Alpách, kde si všiml, jak se listy rostlin pomocí drobných chloupků lepí na jeho oděv. První název byl „Velcro“ – podle slova velours (samet) a crochet (háček).

Spínací špedlík

S tímto malým pomocníkem přišel v roce 1849 Walter Hunt. Přítel, kterému Walter dlužil pár dolarů, mu řekl, že pokud z obyčejného kusu drátu vyrobí něco praktického, nemusí svůj dluh splácet a ještě si vydělá. A za pár hodin byl špendík na světě.

Kartáček na zuby

Důkazy o existenci primitivních kartáčků na zuby jsou staré 3500 let, kdy obyvatelé Babylonie čistili svůj chrup pomocí klacíků. Kartáček jak ho známe dnes, vynalezli Číňané, kolem roku 1500. Ti do bambusových rukojetí vkládali štětiny kanců.

Splachovací záchod

První splachovací toaletu vyrobil kolem roku 1596 sir John Harington. Nejprve pro sebe, později pro Alžbětu I. V Anglii se jeho vynálezu smáli, ve Francii z něj ale byli nadšení. Modernizace se dočkal až za dalších 200 let, kdy také výrazně stoupla poptávka.

Menstruační vložky

Svou periodu řešily ženy už odpradávna. Vložky se vyráběly z různých savých materiálů, jako je mech, suchá tráva, zvířecí kožešiny apod. Až v roce 1884 vyrobil Franz Crede jedny z prvních „oficiálních“ vložek a až do přelomu 19. a 20. století, byly považovány za velice luxusní zboží.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat