Ve spárech techniky. Kdy se objevil první mobil nebo počítač

19.08.2018 | Zajímavosti

Vzpomínáte si ještě, jak jste s celou rodinou šetřili, abyste si mohli pořídit počítač nebo jeden z prvních mobilních telefonů? I my jsme vzpomínali na staré časy a rozhodli jsme se je připomenout i vám. Nějaký pátek už to je, ale když se nad tím zamyslíte, není to zas tak dávno, že?

Táto, slyšíš? Telefon bez kabelu!

První mobil, který jsme si před osmadvaceti lety mohli pořídit, vážil přes čtyři kila, byl velký jako bedna od bot a stál přes šedesát tisíc. Jeho baterie vydržela jen pár minut hovoru, který v té době nebyl vůbec levný.

Nic pro držgrešle

Abyste mohli volat, museli jste si koupit tarif, který se pohyboval od tří stovek do dvou a půl tisíc. Ve většině případů neobsahoval volné minuty ani SMS, jak je dnes zvykem, ty jste si museli dokoupit zvlášť. Minuta byla ve špičce za 10 korun a esemeska za dvě. Platilo se dokonce i za příchozí hovory!

Podnikatelé šíleli, celé rodiny šetřily

Telefonování s ohledem na tehdejší průměrné platy, které se pohybovaly okolo deseti tisíc, nebylo vůbec laciné. Pokrytí minimální, ale zase jste za patnáct stovek měsíčně mohli poslat fax. To už bylo něco! O pár let později se na trhu objevilo mnoho dalších modelů. I tak byly jejich průměrné ceny astronomické. Za obyčejný jednořádkový telefon jste tehdy zaplatili přes dvacet tisíc.

Stolní počítače

První počítače dostupné pro domácnosti nebo menší firmy se v 90. letech daly pořídit za neskutečné peníze. Tehdy byste za černobílou krabici s klávesnicí zaplatili přes sto tisíc, což byla cena mnohem vyšší, než za nové auto. Jako příslušenství jste si mohli pořídit jehličkovou tiskárnu, která tiskla jednu stranu za neuvěřitelných šest minut a to vše za doprovodu řezavého kraválu. Dále jste si mohli pořídit myš, která vyšla bezmála na dva tisíce.

Budeme on-line

Za zmínku ale spíš stojí tehdejší připojení k internetu. Před pětadvaceti lety byl trvale k internetu připojen jediný institut a za měsíční připojení platil 170 000 korun. Rychlost internetu byla však velmi žalostná. Pouhých 19 kbit/s.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat