Vydejte se hledat pražská tajemství: Ukrytá štola, tajná stanice metra i nejmenší dům

20.10.2018 | Zajímavosti

Praha je město mnoha tváří, starých pověstí a tajuplných míst. Několik z nich jsme našli a s vámi se o ně podělíme. Věděli jste například, že naše nádherné hlavní město ukrývá starou štolu, tajnou stanici metra nebo nejužší uličku, kterou musí řídit semafor? Vyrazte na výlet za nevšedními místy.

Nejmenší dům

Nejmenší dům našeho hlavního města najdete v Anežské ulici s popisným číslem 2 nebo 4. Obě tato čísla v současné době náleží jednomu domku a to proto, že dnes slouží jen jako spojovací chodba dvou přilehlých domů. Dříve ale skutečně obýván byl. Na šířku měří jen něco málo přes metr a půl.

Opuštěný bazén

Tohle místo působí tak trochu děsivě. Pětatřicet metrů pod Barrandovskými terasami opuštěně chátrá starý plavecký bazén, který byl svého času jediným takto luxusním závodním bazénem v republice. Smutný osud kdysi tak věhlasného místa.

Nejužší ulička

Praha skrývá mnoho skvostů a jedním z nich je i nejužší ulička ukrytá v útrobách starého města. Najdete ji na Malé Straně v ulici U Lužického semináře. Je tak úzká, že ji musí řídit semafor, jelikož při šířce půl metru nemají dva lidé šanci se jeden druhému vyhnout.

Kaple pod terasami

Pod Barrandovskými terasami se skrývá ještě jeden zvláštní objekt. Je jím stará kaple, stojící na místě zvaném „Na Křenkově“. Původně však kaplí nebyla. Francouzská vojska ji vybudovala pro uchovávání střelného prachu, jež byl využíván ve zdejších Hergetových lomech. Postavena byla v roce 1742, první mše se zde však sloužila až roku 1903.

Štola v Čechově ulici

V Čechově ulici 16 na Praze 6 stojí větrací šachta, která vede do Rudolfovy štoly v hloubce 43 metrů. Takové šachty jsou v okolí ještě čtyři. Jen dvěma lze však do štoly sestoupit.

Čertův sloup

Na Vyšehradě za kostelem sv. Petra a Pavla můžete vidět tři o sebe opřené mohutné kamenné sloupy, jejichž původ dodnes není znám. Panuje kolem nich legenda, že sloup je zásluhou čerta, který se vsadil se svatým Petrem, že je přinese z Říma dřív, než kněz v kostele na Vyšehradě odslouží mši. Pokud o něj škrtnete sirkou, údajně se velmi silně kolem rozline pach síry. Zajímavé je i to, že každý kámen je z jiného druhu žuly.

Tajná stanice metra

Pražský Klárov ukrývá ve svých útrobách tajnou stanici metra, která však nikdy nebyla zprovozněna. Nejspíše jen zasvěcení ví proč. Stanice byla budována v letech 1952 až 1959. Stavba probíhala v takovém utajení, že celých osm let místem neprojížděly ani tramvaje. Dodnes nikdo netuší, zda opravdu měla být stanice zapojena do sítě podzemní linky nebo byla od počátku stavěna pro jiné účely. Hovoří se totiž o tom, že slouží jako vládní kryt. Vchod do stanice je velice nenápadný. Skrývá se za plechovými vraty v ulici U Bruských kasáren.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat