Z tvrdé vody je káva mnohem aromatičtější

Každý milovník kávy má určité rituály související s přípravou a konzumací tohoto nápoje. Většina lidí si zvykne na jedinečnou metodu přípravy a podávání, dokonce by přísahala, že z oblíbeného šálku doma chutná nejlépe. Když se ale na přípravu kávy podívá věda, jsou výsledky poněkud jiné. Nezávislé hodnocení zbavené subjektivní psychologie pak přijde s tím, že chutnější káva je z vody tvrdé a ze zrn uchovávaných v chladu.

Známé skladování kávy v lednici není výmysl, je to vědecký fakt. Káva připravená ze zrn držených v lednici totiž chutná lépe. Zrno si drží déle aroma.

Pomáhá ale také voda tvrdá, je lepší než měkká pramenitá, protože minerály v tvrdé vodě vážou a poté lépe uvolňují aroma nápoje a dráždí chuťové senzory v jazyku.

Doktor Christopher Hendon z University of Oregon také tvrdí, že káva výrazně ztrácí na kvalitě metodou přípravy tolik oblíbenou u Američanů – překapáváním. A rovněž jí škodí příliš jemné semletí.

„Kvalitu kávy také výrazně zhoršuje délka skladování po semletí. Mletá káva by neměla být skladována déle než v řádu hodin,“ tvrdí doktor Hendon s tím, že nejchutnější nápoj vzniká ze zrn čerstvě umletých.

Příliš hořká? Osolte ji!

Milovníci kávy, kteří ale zároveň neholdují silně hořké chuti, si často k lahodnějšímu nápoji pomohou trochou cukru. Podle odborníků však mnohem lépe nepříjemné tóny hořkosti odstraní úplně jiné ochucovadlo. Kuchyňská sůl. Stačí jí jen maličká špetka, takže nápoj vůbec není slaný, zato přijde o hořkou drsnost. Sůl je vhodná také pro ty, kdo se chtějí či musejí zcela vyhnout cukru.

„Ačkoli by měl každý vždy dopředu zvážit správný poměr zrn a vody, někdy se nedá hotový nápoj už změnit či zvrátit. To je chvíle, kdy může pomoci špetička soli a nápoj vylepšit,“ tvrdí Vicki Denigová z VinePair.

Na šálek stačí opravdu jen pál zrnek chloridu sodného a na velkou konvici kávy maličká špetička. Nápoj není vůbec slaný, ale nepříjemná drsná hořkost okamžitě zmizí.

„Ovšem pozor, pokud překročíte správné množství, bude nápoj ještě odpornější než bez soli,“ varuje Vicki Denig s tím, že špetkou se rozumí opravdu pár zrnek soli.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat