Usmějte se. Zvýší tím své sympatie v očích druhých

16.11.2018 | Zajímavosti

Existují celebrity a politikové, kteří věří, že působí mnohem dominantněji a vlivněji, když se nikdy neusmívají. Více se ale mýlit nemohou. Úsměv je totiž pro lidské oko magnetem, který v pozorovateli vyvolává velmi silnou emoční odezvu. A je jedno, že je úsměv umělý, s domnělými vlastnostmi usmívajícího se dělá divy. Podle vědců z Arizony jsou lidé pro druhé mnohem sympatičtější, vlivnější a důvěryhodnější, pokud se usmívají.

Experimentální výzkum psychologů z Arizony prokázal, že tváři s úsměvem nemůže ta bez úsměvu v ničem konkurovat.

Síla úsměvu

„Zjistili jsme opakovaně, že lidé jsou vnímáni jako úžasnější, když se smějí, ve srovnání s verzí bez úsměvu či s neutrálním výrazem. Obličej bez výrazu je považován druhými za nepřátelský, chladný a nepříjemný. Samozřejmě na kontextu záleží, jestli chce člověk vypadat skvěle, nebo nechce,“ tvrdí doktor Caleb Warren z University of Arizona.

Jako odborník na psychologii marketingu radí všem, aby v reklamě rozhodně používali usmívající se osoby. Vždy přitáhnou více pozornosti a lidé je považují za mnohem lepší.

„Lidé hodnotí značku mnohem méně příznivě, když se modelové v reklamě na ni neusmívají,“ tvrdí Warren.

Výjimky potvrzující pravidlo

Ale podle něj třeba u sportovců velmi záleží na kontextu. Třeba boxer, který se usmívá při zápase, je vnímán jako slaboch. Ale naopak po zápase na tiskové konferenci se situace otočí a neusměvavý boxer je vnímán jako slaboch.

„Při setkání s fanoušky je prostě lepší, když se sportovec usmívá, je vnímán jako ten lepší a sympatičtější,“ tvrdí Warren.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat