Nepanikařte, bojujte! 5 fíglů, jak se ze všeho nezhroutit

Máte před sebou rodinnou dovolenou, do odjezdu zbývají hodiny. Manžel si vzpomene, že chce přibalit potápěčské náčiní, dcera nemůže najít pas, syn se probudil s velmi podivnou vyrážkou. A vy máte pocit, že nikdy neodjedete a začnete panikařit.

Připadá vám takový scénář povědomý? Věřte, že v různých obdobách a situacích jej zažívá každý. Jak tedy nepropadnout panice, bojovat s úzkostí a nezhroutit se z toho všeho? Máme pro vás pár tipů.

1.    Naučte se paniku rozpoznat dřív, než plně propukne.

Jak vlastně poznáte, že se blíží panický záchvat? Mimo jiné se vám zvýší srdeční rytmus, začnete se potit, můžete i zrudnout, třesou se vám ruce, máte pocit, že nemůžete dýchat. V okamžiku, kdy už začnete křičet, pouštět z pusy slova bez jakéhokoli „filtru“ a bez rozmýšlení či zvážení, jaké důsledky mohou vaše výkřiky přinést, panikaříte.

2.    Prodýchávejte.

Pokud se vám podaří včas identifikovat, že máte blízko k panice, začněte zhluboka dýchat. Zklidníte tak své tělo a zbavíte se adrenalinu, který se vám vyplavil do krve. V klidu si sedněte, potichu počítejte do deseti a zkuste se zbavit touhy začít jednat emocionálně (křik, pláč apod.). Místo toho se snažte vymyslet nějaké rozumné řešení celé situace.

3.    Co vás vlastně děsí?

Pokud nejste něčím přímo ohroženi, zkuste si v klidu v mysli rozebrat, z čeho vlastně máte takový strach, že téměř propadáte panice. Věřte, že situace obvykle nabývá nikdy tak vážná, jak se zdá, když začínáme panikařit. Snažte se být co nejkonkrétnější.

4.    Hledejte fakta.

Doopravdy je to, co ve vás vyvolalo takovou úzkost, skutečným nebezpečím? Nereagujete na paniku někoho jiného? Nesnaží se vám někdo něco namluvit? Nevidíte věci horší, než ve skutečnosti jsou? Než propadnete panice, zkuste si o celé záležitosti co nejvíce zjistit.

5.    Přejděte k činům.

Každý problém má své řešení. Možná ho jen hned nevidíte. A tak začněte v klidu jednat. Abychom využili naší modelové situace – vysvětlete manželovi, že v kufrech už není místo na nic (nebo mu přibalte větší zavazadlo), běžte s dcerou prohledat pokoj a synovi vyrážka zmizí, případně se běžte poradit do nejbližší lékárny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat