Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
neděle 1. února | svátek má  Hynek
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Zajímavosti | 10. 8. 2012

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Autor: Petra Blažková

Tisknout Odeslat
 

 

nejčtenější

Horoskop na týden od 26. ledna do 1. února 2015 od naší astroložky Anny!

Horoskop na týden od 26. ledna do 1. února 2015 od naší astroložky Anny!

Zábava| 26.1.2015

Štíři, nepodceňujte své schopnosti využít ve chvílích potřeby svou intuici! Váhy, ačkoli jste založením snílek, jemuž nedělá problém nechat svým mozkem plynout představy o ideálním životě i s otevřenýma očima uprostřed rušného dne, tento týden vám hvězdy na snění příliš času neposkytnou. Berani, pokud jste si začátkem roku dali nějaké to předsevzetí, pak je nejvyšší čas začít s jeho realizací! A co tento týden čeká další znamení?

Kdy ON přestane chtít sex?!

Kdy ON přestane chtít sex?!

Sex a vztahy| 29.1.2015

Polovina mužů po sedmdesátce provozuje aktivní pohlavní život. Tuto informaci by si měli přečíst mužové především mladí, aby počítali s tím, že i za mnoho let jejich sexuální touha nepoleví. Jenže zdravotní stav už jí nemusí stačit. Problémy s prostatou a erekcí jsou jedněmi z mála, které sex ve vyšším věku komplikují.

Líbání podle znamení. Kdo to s pusou umí a komu se obloukem vyhnout?!

Líbání podle znamení. Kdo to s pusou umí a komu se obloukem vyhnout?!

Sex a vztahy| 30.1.2015

14. únor, tedy svátek všech zamilovaných, se nezadržitelně blíží. Je spojován s dárky, přáníčky, romantickými schůzkami a hlavně polibky. Kdo je jejich vládcem? Jak líbají zrozenci jednotlivých slunečních znamení? Jen někteří to umí rozbalit!

Odhoďte pyžamo! Známe 5 důvodů, proč máte spát NAZÍ!

Odhoďte pyžamo! Známe 5 důvodů, proč máte spát NAZÍ!

Sex a vztahy| 30.1.2015

Jste fanoušky nejrůznějších pyžam, nočních košil a dalších spacích úborů? Pak následující řádky raději nečtěte. Mohli byste totiž zjistit, že svou sbírku nočních úborů můžete vyhodit. Spát tak, jak nás pánbůh stvořil, je totiž tělu i duši prospěšné!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud jste si začátkem roku dali nějaké to předsevzetí, pak je nejvyšší čas začít s jeho realizací! A tento týden k tomu bude úplně ideální. Nejen vnějšími podmínkami, ale také díky vašemu vnitřnímu rozpoložení. Zatímco v předchozích dnech jste spíše hledali důvody, proč se nemůžete do uskutečňování svého předsevzetí pustit, najednou budete mít pocit, že se všechno podaří. Tak toho využijte! A i když jste přesvědčení, že vaše niterné touhy po změně sebe sama jsou jen a jen vaší záležitostí, pamatujte, že svěříte-li se s nimi někomu blízkému, budou se vám lépe proměňovat ve skutečnost.

anketa

Používáte oční kapky?




dítě dne

A zase padá 29. 1. 2015

A zase padá

  • 2/5
Celkem 49
další

Tip na oběd


	Plátky hovězí svíčkové s houbami.

Hovězí svíčková s rýží

Celkový čas: 40min

Energie: 522 kJ

Cena: 175 Kč


	Marinovaná telecí kotleta je další delikatesa ze šéfova grilu. Italská a rakouská kuchyně se bez telecího masa neobejde, u nás je spíš „popelkou“, což je chyba. Částečně vykostěné porce marinujte s olivovým olejem a tymiánem, citronovou kůrou a pár kapkami citronu. Když šéf ochutnává, konstatuje, „že na to, co umí, se má zatraceně dobře“. Šéf opět radí nespěchat a před konzumací nechat maso vždy minutku uležet.

Marinované telecí kotlety podle Zdeňka Pohlreicha

Celkový čas: 50min

Energie: 636 kJ

Cena: 250 Kč


	Recept na zpracování zdravé dýně Hokaido.

Zapečená dýně Hokaido

Celkový čas: 60min

Energie: 297 kJ

Cena: 120 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.