Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Miluje přírodu, psy a občas si s nepořádným manželem dopřeje dobré červené víno. Jejím největším snem je vychovat ze svých dvojčat slušné kluky.

Zobrazit další články autorky

10. 8. 2012 | Zajímavosti

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Čokoládový koláč bez vajec, másla a mléka: Tohle musíte z...

Svatého Valentýna slavili už v antice. Byl to svátek sexu!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Usnadněte si úklid s mopy Vileda  Easy Wring Ultramat

TESTOVÁNÍ: Usnadněte si úklid s mopy Vileda Ea...

Módní trendy letošním zimy. Buďte za hvězdu i na sjezdovce!

Módní trendy letošním zimy. Buďte za hvězdu i n...

Na postavu snů vám stačí 30 minut: Víme, jak na to!

Na postavu snů vám stačí 30 minut: Víme, jak na...

Oslavte Valentýna netradičně: Sebeláskou a rozmazlováním

Oslavte Valentýna netradičně: Sebeláskou a rozm...

5 největších chyb při používání řasenky. Děláte je taky?

5 největších chyb při používání řasenky. Děláte...

Jak vybrat sexy prádlo, které ho dostane okamžitě do varu?

Jak vybrat sexy prádlo, které ho dostane okamži...

Tip na oběd


	Bábovka nemusí být vždy sladká - recept na masovou bábovku.

Masová bábovka

14 hlasů
2h a 20min 1017kJ 190 Kč

Bábovka nemusí být vždy sladká - recept na masovou báb...


	Restovaná cuketa s klobásou a bílou fazolí.

Cuketa s klobásou

4 hlasy
35min 646kJ 95 Kč

Restovaná cuketa s klobásou a bílou fazolí.

Poradny

Třetí den v nové práci jsem v PN, dostanu nemocenskou?

Dobrý den,nárok na nemocenskou a nemocenské dávky vzniká souča... více

Mohu jít na mateřskou později aniž bych přišla o PPM?

Dobrý den,na mateřskou dovolenou můžete nastoupit později než 6 týdnů před term&iac... více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Ačkoli v poslední době cítíte, že to doma není tak růžové, jak by podle vašich přání a představ být mohlo (nebo spíše mělo), stále se vám nepovedlo najít příčinu tohoto stavu. Hvězdy vám však tento týden poskytnou vo...

Více