Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
středa 1. července | svátek má  Jaroslava
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Zajímavosti | 10. 8. 2012

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Autor: Petra Blažková

Tisknout Odeslat
 

 

nejčtenější

Zhubnout lze i po padesátce. Máme důkaz!

Zhubnout lze i po padesátce. Máme důkaz!

(1. část) Hubnutí po padesátce je skutečnou výzvou. Pokud se ale nevzdáte a víte, jak na to, výsledky se dostaví. Důkazem je i šestapadesátiletá Lenka, jejíž cestu za štíhlou postavou budeme sledovat v našem seriálu.

Okem šéfredaktorky Petry: V těch oknech není síť proti komárům?!

Okem šéfredaktorky Petry: V těch oknech není síť proti komárům?!

Zábava| včera

Začali jsme (konečně) plánovat letní dovolenou. Jako každý rok už říkám od začátku března, že by bylo dobré najít nějakou s předstihem. Jednak kvůli většímu výběru termínů, jednak kvůli slevám. Všichni mi to odkývají (kluci do toho chrlí přímo seznam věcí, které budou na pláž NUTNĚ potřebovat), že jen co přijde víkend, sedneme k počítači a něco vybereme. No a máme konec června.

Jednoduché řešení letního koupaní? Nafukovací bazény

Jednoduché řešení letního koupaní? Nafukovací bazény

Milujete vodu, ale při představě veřejného koupaliště vás polévá studený pot? Rádi byste si na zahradu pořídili bazén, ale chybí vám finance, nebo místo? Pořiďte si nafukovací bazén a užijte si koupání v soukromí.

Rady a tipy, jak začít sportovat a po týdnu neskončit

Rady a tipy, jak začít sportovat a po týdnu neskončit

Cvičit, cvičit a zase cvičit. Pro mnohé noční můra, pro jiné droga, bez které si den neumí představit. Pokud patříte k těm, co pravidelnému sportování ještě nepodlehli, pak pro vás máme pár rad a typů, jak se stát na cvičení závislý.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

V právě začínajícím týdnu budete mít skvělou příležitost stát se v práci takovým „malým hrdinou“. Řešení problému, s nímž už nějaký čas nejen vy bojujete, o kterém jste byli přesvědčeni, že je kolegové odmítnou, totiž nečekaně přinese úspěch. Užijte si svých pár minut slávy, nesnižujte své zásluhy! Nebude trvat dlouho a i ti největší skeptici pochopí, že se opravdu vyplatí mít vás v týmu.

anketa

Musela jste se někdy vyrovnávat s partnerovou nevěrou?



dítě dne

Můj věrný kamarád 1. 7. 2015

Můj věrný kamarád

  • 5/5
Celkem 23
další

Tip na večeři


	Plátky masa s javorovým sirupem.

Vepřové medailonky

Celkový čas: 40min

Energie: 969 kJ

Cena: 120 Kč


	Ryby pečené v pečicím papíru.

Ryby z balíčku

Celkový čas: 1h a 10min

Energie: 595 kJ

Cena: 220 Kč


	Filé z lososa zapečené se sýrem.

Rybí filé se sýrem a krutóny

Celkový čas: 55min

Energie: 667 kJ

Cena: 150 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.