Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
úterý 21. října | svátek má  Brigita
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Zajímavosti | 10. 8. 2012

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Autor: Petra Blažková

Tisknout Odeslat
 

 

nejčtenější

Zepter proti rakovině tlustého střeva

Zepter proti rakovině tlustého střeva

Společnost Zepter International se stala hrdým partnerem Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Jako generální partner podpořila program Včasné diagnózy a prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Spojení obou partnerů je logické. Zepter dlouhodobě podporuje zdravý životní styl prostřednictvím zdravého vaření a stravování, a tím pomáhá v prevenci tohoto závažného onemocnění.

5 kroků k dokonalým vlasům!

5 kroků k dokonalým vlasům!

Chodily jste v létě na koupaliště, slunily se nebo jste prožily krásnou dovolenou u moře? I když vám tyto dny přinesly krásné opálení a vzpomínky, vaše vlasy trpěly. Ostré slunce, slaná nebo chlorovaná voda, UV záření a nevhodná péče je mohly poškodit natolik, že jsou nyní oslabené, třepí se, lámou a jsou bez života. Navraťte jim sílu a krásu v pěti krocích!

Seznamka Praha nabídne seznámení všem nezadaným!

Seznamka Praha nabídne seznámení všem nezadaným!

Zábava| včera

Patříte také mezi single lidi v Praze, kteří však z toho, že jsou sami, nejsou vůbec šťastní? Pak byste si jistě rádi našli k sobě blízkého člověka, který pro vás nebude pouhým kamarádem, ale bude pro vás něčím víc. Seznamte se přes internet a to díky využití služeb seznamka Praha, kde se seznámilo již velké množství lidí. Seznámení přes internetovou seznamku je totiž tak snadné!

Další krok k větší bezpečnosti našich dětí

Další krok k větší bezpečnosti našich dětí

Každý rodič dbá na to, aby jeho potomek vyrůstal v bezpečí. Zdraví dětí je nejdůležitější. Obzvláště, jedná-li se o míru bezpečí při přepravě v automobilu. Zakoupí-li rodiče pro své potomky zádržné systémy, které splňují i ta nejnovější nařízení, mohou si být jisti, že pro ně udělali maximum.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud jste single, nenechejte si tento týden ujít žádnou příležitost ke společenskému životu! I když se vám nebude chtít po práci ještě někam vyrážet, přemozte se! Přibližně v polovině týdne vás totiž čeká příjemné setkání. Jestliže jste zadaní, můžete očekávat od svého partnera/partnerky velmi příjemné překvapení. Především v pátek nastane ve vašem vztahu téměř harmonie. Nenechte si kazit dobrou náladu nepřejícími kolegy v práci!

PORADNY

 Chyba je ve mně.

Chyba je ve mně.

Na tuto otázku odpovídá
Mgr. Eva Ráčková

Všechny poradny

soutěž

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Naše oči jsou tím nejdůležitějším spojením s okolním světem.

Soutěž probíhá od 13. 10. 2014 do 26. 10. 2014

anketa

Posilujete pravidelně pánevní dno?



dítě dne

Proč si mě pořád fotíte ? 21. 10. 2014

Proč si mě pořád fotíte ?

  • 5/5
Celkem 3
další

Tip na večeři


	Brambory vařené ve slupce s koprovým tvarohem a uzeným lososem.

Losos s koprovým tvarohem

Celkový čas: 35min

Energie: 555 kJ

Cena: 99 Kč


	Jednoduše upečená kuřecí stehna s příchutí majoránky.

Kuřecí stehna na majoránce

Celkový čas: 1h a 5min

Energie: 1063 kJ

Cena: 85 Kč


	Polévka s těstovinou a čokoládou.

Mléčná polévka

Celkový čas: 30min

Energie: 770 kJ

Cena: 50 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.