Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat