Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Miluje přírodu, psy a občas si s nepořádným manželem dopřeje dobré červené víno. Jejím největším snem je vychovat ze svých dvojčat slušné kluky.

Zobrazit další články autorky

10. 8. 2012 | Zajímavosti

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Anorexii prý vyvolává bakterie. Ta říká mozku "nejez"

Za peníze si štěstí nekoupíme, ale... Něco přeci ano!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Revoluční krém Revitalift Filler s kyselinou hyaluronovou od L´Oréal Paris

TESTOVÁNÍ: Revoluční krém Revitalift Filler s k...

Bolí vás hlava?

Bolí vás hlava?

Nejúčinnější antiperspirant na světě je na elektřinu!

Nejúčinnější antiperspirant na světě je na elek...

Chcete zářivý úsměv? Získejte ho díky bělení zubů

Chcete zářivý úsměv? Získejte ho díky bělení zubů

Splnění našeho společného snu: Máme miminko a jsme rodina

Splnění našeho společného snu: Máme miminko a j...

5 dobrot, které vás ráno »nakopnou« lépe než káva

5 dobrot, které vás ráno »nakopnou« lépe než káva

Tip na večeři


	Hořkost piva a sladkost cibule, jemnost masa a křupavost slaniny – protiklady se přitahují a výsledek je dokonalá harmonie na talíři i na jazyku.

Vepřová krkovice na pivu

7 hlasů
1h a 50min 493kJ 160 Kč

Hořkost piva a sladkost cibule, jemnost masa a křupavo...


	Ryba na vánoční stůl.

Ryba pečená na pomerančích

5 hlasů
1h a 10min 425kJ 165 Kč

Ryba na vánoční stůl.

Poradny

Mohu získat vnuka do své péče, když jeho otec pije?

Dobrý den,jestliže jste přesvědčena, že se dokážete o Vašeho vnuka postarat ... více

Pracovala jsem na DPČ a HPP, dostanu PPM?

Dobrý den,při nároku na PPM je bohužel pro Vás práci na DPČ a pr&aacu... více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Buďte tento týden sami sebou. Nesnažte se přiblížit či vyhovět člověku, jehož sice obdivujete a s nímž vás pojí úzké vztahy, ale který má jiný pohled na svět. Ano, může se vám zdát jeho cesta výhodnější a snazší, ale pamatu...

Více