Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Miluje přírodu, psy a občas si s nepořádným manželem dopřeje dobré červené víno. Jejím největším snem je vychovat ze svých dvojčat slušné kluky.

Zobrazit další články autorky

10. 8. 2012 | Zajímavosti

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Proč si lidé pořád pořizují selfie?

Spolkli jste žvýkačku. Opravdu odejde z těla až za 7 let?!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

100 testerek vyzkouší sprchové gely Borotalco. Jste mezi nimi?

100 testerek vyzkouší sprchové gely Borotalco. ...

Jak si poradit s nežádoucím pocením kdekoliv na těle?

Jak si poradit s nežádoucím pocením kdekoliv na...

Nebrzdí hračky vaše dítě?

Nebrzdí hračky vaše dítě?

Ranní nevolnost? 10 ověřených rad, které opravdu pomáhají!

Ranní nevolnost? 10 ověřených rad, které opravd...

Proč byste opravdu neměla jíst hranolky?

Proč byste opravdu neměla jíst hranolky?

Bolest hlavy? Zažeňte ji jídlem!

Bolest hlavy? Zažeňte ji jídlem!

Tip na večeři


	Pangasius se v naší kuchyni objevuje stále častěji. Zkuste tento recept a uvařte zdravou a lehkou večeři.

Pangasius s jablkovým salátem

12 hlasů
25min 618kJ 43 Kč

Pangasius se v naší kuchyni objevuje stále častěji. Zk...


	Recept na rychlý a chutný oběd.

Rychlé gnocchi s krůtím masem

9 hlasů
35min 579kJ 150 Kč

Recept na rychlý a chutný oběd.

Poradny

Počítá se výkon OSVČ vedlejší pro nárok na důchod?

Dobrý den,pobírání invalidního důchodu se pro nárok na ... více

Proč mi v práci strhávají pojištění, když mám ČID?

Dobrý den,jako příjemce invalidního důchodu skutečně patříte mezi oso... více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Jste milovníci tepla a léta, a tak vám jeho první záblesky hrají do noty. Jako by se se slunečními paprsky rozzářila i vaše nálada. Vaše okolí bude tou změnou příjemně překvapeno – konečně jste to zase vy. Silní, optimističtí (a ano, tr...

Více