Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Miluje přírodu, psy a občas si s nepořádným manželem dopřeje dobré červené víno. Jejím největším snem je vychovat ze svých dvojčat slušné kluky.

Zobrazit další články autorky

10. 8. 2012 | Zajímavosti

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Jak se připravují dokonalé fotografie? Neuvěříte!

(Pa)věda dokázala: Na pálivost z chilli nejlépe zabírá mléko

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Získejte pocit svěžesti a dlouhotrvající ochranu s Chilly Intima

TESTOVÁNÍ: Získejte pocit svěžesti a dlouhotrva...

Jak se vypořádat se střevními obtížemi o dovolené

Jak se vypořádat se střevními obtížemi o dovolené

TESTOVÁNÍ: Proteinové tyčinky Natural Balance od Oriflame

TESTOVÁNÍ: Proteinové tyčinky Natural Balance o...

6 věcí, které musíte vědět, když se vám narodí holčička

6 věcí, které musíte vědět, když se vám narodí ...

Léky na podporu paměti škodí. Pokud jste chytří

Léky na podporu paměti škodí. Pokud jste chytří

20 dětí, které vám vrátí víru v lidskost (FOTO)

20 dětí, které vám vrátí víru v lidskost (FOTO)

Tip na večeři


	Vepřová panenka marinovaná s octem balsamico a česnekem.

Marinovaná vepřová panenka

7 hlasů
8h a 50min 871kJ 135 Kč

Vepřová panenka marinovaná s octem balsamico a česneke...


	Losos zapečený s celozrnným chlebem.

Zapečený losos

7 hlasů
1h a 20min 572kJ 145 Kč

Losos zapečený s celozrnným chlebem.

Poradny

Mohu lístek na peníze odnést na OSSZ sám?

Dobrý den,pokud se nejdná o novou, ale o pokračující pracovní neschopnost, doporučuji kontaktovat... Více

Nepřijdu o peníze z nemocenské?

Dobrý den,jestliže má Váš lékař dovolenou, zkuste zjistit, zda jej někdo nezastupuje. Zastupující... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Ačkoli máte jindy sklony pro dobrodružství, tentokrát se nebudete chtít pouštět do žádných riskantních nebo nejasných „podniků“. A uděláte dobře. Hvězdy jim totiž také nebudou nakloněny. Pusťte do svého života klid a příjemnou jistotu – n...

Více