Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
pátek 31. října | svátek má  Štěpánka
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Zajímavosti | 10. 8. 2012

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Autor: Petra Blažková

Tisknout Odeslat
 

 

nejčtenější

ŠOKUJÍCÍ zpovědi: Anální sex muže láká natolik, že se o něj pokouší bez optání!

ŠOKUJÍCÍ zpovědi: Anální sex muže láká natolik, že se o něj pokouší bez optání!

Sex a vztahy| včera

Pornofilmy jsou zrádné i užitečné! Muži si z nich berou ponaučení i inspiraci, která se občas vymkne kontrole! Nová studie varuje, že ženy mají být v pozoru zvlášť při pokusech o anální sex! Pánové jdou rovnou na věc. A to bez ptaní!

Dejte si dneska šálek kakaa. Ochrání vás před demencí

Dejte si dneska šálek kakaa. Ochrání vás před demencí

Čokoláda a kakao patří bezesporu k těm nejoblíbenějším potravinám, které jsou zdravé. Extra hořká čokoláda či vařené kakao jako nápoj totiž zdraví skutečně prospívají. V mnoha ohledech. Vědci z New Yorku se však zabývali vlivem antioxidantů obsažených v kakau na paměť. A potvrdili, že pravidelná konzumace flavonoidů obsažených v kakaových bobech zlepšuje paměť a je prevencí starobní demence.

Zoufalec si UŘEZAL PENIS a hodil ho do popelnice. Přítelkyně mu dala kopačky kvůli velikosti...

Zoufalec si UŘEZAL PENIS a hodil ho do popelnice. Přítelkyně mu dala kopačky kvůli velikosti...

Sex a vztahy| včera

K zoufalému činu se uchýlil dvaadvacetiletý Makedonec Oliver Ilić, když mu přítelkyně dala kopačky. Rozešla se s ním prý proto, že má malý penis. Mladý muž se rozzuřil a pyj si uřízl břitvou na holení. Jenže nedokázal zastavit krvácení a málem na nadměrnou ztrátu krve zemřel.

Z šedých myšek kráskami: Neuvěřitelné proměny jen pomocí make-upu! (FOTO)

Z šedých myšek kráskami: Neuvěřitelné proměny jen pomocí make-upu! (FOTO)

V dnešní době je běžné, že se fotky upravují pomocí photoshopu. Ruský umělec Vadim Andreev není zastáncem těchto praktik a využívá jen své dovednosti s make-upem.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud budete předpokládat, že vám lidé dokáží číst myšlenky, dočkáte se tento týden nepříjemného střetu s realitou. Budete muset zapracovat na své komunikaci, zpřesnit své požadavky a promluvit o svých přáních a touhách. Ačkoli vám takováto otevřenost není právě nejpřirozenější, zjistíte, že se vám – minimálně tento týden – může rozhodně vyplatit! O víkendu trochu zařaďte zpátečku a pořádně si užijte čas s rodinou!

soutěž

Vyhrajte specializovanou výživu pro vlasy DonnaHAIR FORTE

Vyhrajte specializovanou výživu pro vlasy DonnaHAIR FORTE

Abyste měla krásné a zdravé vlasy, chce to začít z gruntu – od vlasové cibulky!

Soutěž probíhá od 27. 10. 2014 do 10. 11. 2014

anketa

Podle čeho jste vybírala/vybíráte autosedačku?





dítě dne

Náš letošní poslední houbařský úlovek. 30. 10. 2014

Náš letošní poslední houbařský úlovek.

  • 5/5
Celkem 2
další

Tip na oběd


	Kachna trochu jinak, než jste zvyklí. Prsa vykostíte a grilujete na minutku. Kachní stehna táhněte v kachním sádle, díky tomu zůstanou krásně šťavnatá a měkká. Šťávu připravíte ze zbylého skeletu kachny, kořenové zeleniny a červeného vína. Vše redukujte do úplného zhoustnutí šťávy. Červené zelí zahustíte čerstvým jablkem a zavařeninou. Připravte si kachnu podle mistra kuchaře Milana Hrušky, šéfkuchaře hotelu U Prince na Staroměstském náměstí.

Tažené kachní stehýnko a grilované prsíčko

Celkový čas: 3h a 40min

Energie: 727 kJ

Cena: 189 Kč


	Zdravé rybí maso by nemělo chybět na vašem stole.

Candát s houbami

Celkový čas: 50min

Energie: 550 kJ

Cena: 200 Kč

skvělá kombinace hovězího masa a malin

Hovězí svíčková s malinami

Celkový čas: 35min

Energie: 422 kJ

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.