Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
čtvrtek 30. července | svátek má  Bořivoj
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Čokoláda v horkém létě? A proč ne?

Zajímavosti | 10. 8. 2012

Na teploměru je pětatřicet nad nulou a vy máte na výběr: půllitr vychlazeného piva nebo šálek horké čokolády. Reakce je asi jasná – většina Čechů zvolí první variantu. Letní teploty holt nejsou pro konzumaci čokolády tím pravým impulzem. A přesto každý milovník čokolády potvrdí, že by byla škoda strávit jakékoliv roční období bez tohoto klenotu mezi potravinami. Jen je třeba vědět pár věcí: podle čeho vybírat, jak skladovat a kdy konzumovat.

Bohužel, u tohoto článku
není žádný soutěžní kód.
Pokračujte na další článek.

Přečtěte si pravidla soutěže

Letní vedra samozřejmě čokoládám příliš nesvědčí. „Čokoládě neprospívají příliš vysoké teploty, za které lze s ohledem na její charakteristické vlastnosti považovat teploty nad 25 °C,“ říkají odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jak se tedy vyhnout tomu, abychom si domů přinesli výrobek s nějakou vadou, jakou je třeba žluknutí, šedivění či tzv. cukerný výkvět na povrchu čokolády? „Kvalitní čokolády bez přidaného tuku vydrží vyšší teploty než běžné čokolády, nicméně i u nich je potřeba nevystavovat je přímému slunci a zachovat teplotu maximálně na úrovni té pokojové,“ vysvětluje Martin Richter z Čokoláda.cz. „Nedoporučujeme dávat čokoládu do lednice, výkyvy teplot mohou způsobit šedivění čokolády a studená čokoláda v sobě více zadržuje chuť a vůni.“

Druhá věc je výběr konkrétního výrobku a prodejce, který musí vědět, jak se o čokoládu v době skladování a distribuce k zákazníkovi postarat, aby ji nevystavil vysokým teplotám nebo náhlým teplotním přechodům. „Člověk by měl uvažovat nad tím, od koho výrobek kupuje a jak asi mohl být skladován. Když nabízí prodejce v létě čokoládu ve vyhřáté prodejně nebo dokonce ve stánku, nemůžeme si o kvalitě výrobku dělat iluze,“ říká Lukáš Tyl, odborník na čokoládu. I když žádný zákazník nevidí všechny fáze cesty od výroby až na pult prodejny, přesto má mnohem vyšší šanci, že jeho čokoláda bude skutečně prvotřídní, když ji pořídí v dobrém obchodě.

A jak na naše chuťové buňky, když nás právě otupují tropické teploty? „V létě si lidé dávají čokoládu méně často, včetně horké čokolády. Je to součást našich zvyků. Češi prostě v létě teplým nápojům moc neholdují. Když se ale vydáte kamkoliv na jih, uvidíte ten rozdíl. V Itálii, ve Španělsku nebo třeba v takovém Turecku sedí lidé i v největších vedrech se šálkem v ruce a popíjejí různé horké nápoje,“ říká Eva Wozniaková, majitelka oblíbené olomoucké čokolaterie. Na sezonní tuzemský odpor k teplým nápojům už ale našla řešení. „Vytvořila jsem chlazenou kávu. Je studená, ale neztuhne, zůstává pořád tekutá, i když o trochu méně než horká káva. Je to poněkud jiným složením tohoto příjemně chutnajícího nápoje,“ dodává majitelka čokolaterie a zdůrazňuje, že i přes změnu složení se stále jedná o kvalitní sedmdesátiprocentní čokoládu.

Tak tedy – i když jsou letní dny a týdny před námi, nezapomeňte na čokoládu. Ať už chlazenou či přímo ledovou, horkou, nebo klasickou tabulkovou, ale dobře skladovanou. Je to přece jen aristokratka mezi potravinami, která umí zpříjemnit každý okamžik.

Autor: Petra Blažková

Tisknout Odeslat
 

 

nejčtenější

Nedejte vedru šanci

Nedejte vedru šanci

Krása a móda| 28.7.2015

Letní počasí s vysokými teplotami je v plném proudu. Sluneční paprsky s sebou přináší i zvýšený UV index, který není radno podcenit. Pokud okolní teplota atakuje únosnou mez, je třeba vyrazit do protiútoku a bránit se.

Jak mu zchladit ROZKROK v horkých dnech?

Jak mu zchladit ROZKROK v horkých dnech?

Sex a vztahy| 23.7.2015

Vedro, zapařené rozkroky a líbání k tomu? Už jen tak představa je hrozná! No jo, ale slunce zapadne a těla projdou sprchou. A co s načatým večerem? Jeho (a ostatně i váš) rozkrok se dá zchladit několika způsoby. Zalíbí se vám chladivé kondomy nebo gelové polštářky?

VIDEO: Nepřesušujte mastnou pleť. Budete se lesknout ještě víc!

VIDEO: Nepřesušujte mastnou pleť. Budete se lesknout ještě víc!

Určit si sama druh pleti, to je až zapeklitý úkol. Přitom všechny kosmetické a zkrášlující přípravky, respektive jejich výběr, by se měly řídit právě konkrétním typem pleti. Proto jsme se rozhodly věnovat tomuto tématu čas.

Horoskop na týden od 27. července do 2. srpna 2015 od naší astroložky Anny!

Horoskop na týden od 27. července do 2. srpna 2015 od naší astroložky Anny!

Zábava| 27.7.2015

Štíři, vztah, kterým jste si nebyli jisti (ať už partnerský, přátelský nebo profesní), zaznamená v tomto týdnu výrazně pozitivní obrat! Vodnáři, soustřeďte se v tomto týdnu především na svůj osobní život. Berani, na obzoru se s koncem měsíce objevují první náznaky změn ve vašem osobním životě. Raci, zkuste tento týden trávit více času se svými blízkými – pomůže vám to překonat nedávné nedorozumění, které dosud poznamenává váš vztah. A co čeká další znamení?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

Horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Na obzoru se s koncem měsíce objevují první náznaky změn ve vašem osobním životě. Nechejte proto stranou vše ostatní a soustřeďte se právě na ně. Vše, co potřebujete, je spolehnout se na svůj instinkt, který mají zrozenci tohoto znamení poměrně silně vyvinutý. V polovině týdne vás příjemně zaskočí příležitost k urovnání staré křivdy. Jen pozor na ony pověstné letní lásky – abyste o víkendu nezažili zklamání z nenaplněných očekávání.

anketa

Máte raději sladké, nebo slané?




dítě dne

Odpoledne u rybníka 30. 7. 2015

Odpoledne u rybníka

  • 3/5
Celkem 26
další

Tip na večeři


	Vyzkoušejte netradiční kombinaci masa a sušeného ovoce.

Vepřové se sušenými meruňkami

Celkový čas: 60min

Energie: 1055 kJ

Cena: 150 Kč


	Jemný hráškový krém se smetanou.

Polévka z hrášku

Celkový čas: 30min

Energie: 279 kJ

Cena: 85 Kč


	Třešně se dají využít i na polévku, vyzkoušejte.

Třešňová polévka

Celkový čas: 35min

Energie: 714 kJ

Cena: 55 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.