JAKO ŽIVÉ: Rostliny si mezi sebou čile povídají. Jak?!

Rostliny si povídají. Podle vědců z americké Virginie mají vlastní unikátní jazyk, jímž dokážou komunikovat. Orgány jejich komunikace jsou kořeny a symboly či pomyslnými slovy, které si mezi sebou rostliny vyměňují, jsou mediátorové či informační řetězce kyseliny ribonukleové. Ty jsou unikátní směsicí nukleotidů – jakýchsi znaků – a poskytují jedinečnou a jasně formulovanou informaci.

Všechny eukaryotické organismy (rostliny a živočichové) používají mediátorovou RNA neboli mRNA v buňkách jako komunikační prostředek. Z jaderné DNA nesoucí unikátní sérii genů se přepisují genetické informace právě do mRNA. Tento poslíček pak putuje na patřičná místa v buňce a jako vzorec slouží k výrobě bílkovin – enzymů či hormonů, které pak řídí a ovládají různé funkce a fyziologické pochody v organismu.

Rostliny dokážou jazyk mRNA používat také při komunikaci mezi sebou. Vylučují mediátorovou kyselinu ribonukleovou do půdy ze svých kořenů a jiné rostliny pak tuto mRNA přijímají zase svými kořeny a tím přijímají vzkaz od odesílatele.

Profesor James H. Westwood, odborník na rostlinnou patologii, fyziologii a parazitologii z vysoké školy Virginia Tech pozoroval komunikaci mezi kořeny hostitele a parazitické rostliny.

Objev tohoto nového druhu komunikace mezi organismy dokazuje, že se toho děje mnohem víc, než si dosud lidé uvědomovali. Teď, když víme, že rostliny sdílejí všechny tyto informace, vyvstává další otázka: ‚Co si vlastně přesně mezi sebou říkají?‘“ uvedl profesor Westwood, jehož studii publikoval prestižní vědecký magazín Science.

Komunikaci prokázal mezi parazitickou kokoticí a rajčaty. Kokotice po vyklíčení rychle vrůstá speciálními, kořenům podobnými útvary zvanými haustoria do cévních svazků hostitelské rostliny. A z cévních svazků pak saje živiny. Kokotice svého hostitele omezuje více či méně v růstu a produkci vlastních semen. U kulturních plodin tím snižuje výnosy a úrodu.

Profesor Westwood prokázal, že si hostitel a kokotice vymění tisíce mRNA různých druhů, takže mezi nimi probíhá čilá komunikace, neboť každá mediátorová RNA nese jinou informaci, jiný přesně formulovaný vzkaz. Podle Westwooda kokotice přesvědčuje hostitele, aby omezil obranné systémy a tím umožnil vniknutí haustorií do cévních svazků.

Profesor Westwood chce přesně analyzovat, co parazit říká hostiteli, jakou mRNA používá a co jednotlivé mediátory znamenají. Chce rozluštit rostlinný jazyk. Pokud se mu to podaří, mohl by mediátory v půdě deaktivovat a tím parazity kulturních plodin zahubit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat