Nemůžete usnout? Pomůže bílá rýže

Neschopnost usnout může být způsobena také nedostatkem serotoninu v mozku. A pokud člověk nemůže zabrat, může zkusit před usnutím zkonzumovat šálek bílé rýže. Ta má vysoký glykemický index, takže podpoří syntézu serotoninu. A přispěje k usnutí. Jenže potraviny s vysokým glykemickým indexem přispívají k diabetu.

Průzkum účinků konzumace rýže provedli vědci z Japonska. Tamní kultura patří k nejzdravějším na světě. Protože se stravuje skromně a zdravě. Japonci si tak mohou dovolit konzumaci bílé rýže večer před usnutím. Lidé ze Západu sotva. Ti se ládují potravinami s vysokým glykemickým indexem od rána do večera. Přitom takový jídelníček bohatý na potraviny s vysokým glykemickým indexem vyvolává diabetes typu 2.

Na co tedy přišli lékaři z Kanazawské univerzity v Japonsku? Při studiu dvou tisíc osob se jim podařilo potvrdit, že čím více rýže dotyční večer před odchodem do postele snědli, tím kvalitněji pak spali. Japonští vědci také srovnávali účinky chleba a těstovin, potravin, které mají poměrně vysoký glykemický index. Ale po jejich konzumaci nebyl spánek tak kvalitní jako po konzumaci bílé rýže. „Chléb a těstoviny mají nižší glykemický index, což může hrát zásadní roli,“ tvrdí autoři z Kanazawské univerzity.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou takové, v nichž je velké množství sacharidů, které se rychle štěpí na jednoduché cukry. Tyto potraviny zvyšují hladinu aminokyseliny tryptofanu, kterou tělo používá na syntézu serotoninu. Ten přitom vyvolává spánek.

U potravin s vysokým glykemickým indexem však musíme být opatrní. V jídelníčku by jich mělo být denně jen malé množství. Konzumace bílé rýže může výrazně zvýšit riziko onemocnění diabetem typu 2. Nejvyšší riziko je u osob, které ji konzumují velmi často. Pro západního člověka je podle vědců z Harvardské univerzity dobré dopřát si jen dvě porce této obiloviny týdně.

Každý přírůstek v denním příjmu bílé rýže souvisí s malým, ale významným zvýšením rizika diabetu. Je zcela určitě v pořádku, když jíme bílou rýži jednou či dvakrát týdně, ale konzumace bílé rýže tak, jak jsou zvyklí lidé v Asii, zvyšuje výrazně riziko diabetu,“ tvrdí doktor Qi Sun z Harvardské univerzity.

Bílá rýže má vysoký glykemický index, což znamená, že po jejím pozření jsou sacharidy v ní snadno stravitelné a rychle se po nich zvyšuje hladina glukózy v krvi. Ve srovnání s hnědou rýží má ta bílá mnohem vyšší glykemický index a méně živin, také vlákniny a hořčíku. Častá konzumace bílé rýže zvyšuje riziko diabetu jako častá konzumace pečiva či těstovin z bílé mouky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat