Kdy nejspíš spácháte sebevraždu?!

Obecná domněnka, že deštivé počasí a temné dny zvyšují riziko sebevražd, je lichá. Ačkoli lidé mají během těchto dní častěji pesimistické nálady, sebevražd je více za dní slunných. Podle vídeňských vědců naopak vysoká intenzita slunečního záření zvyšuje míru sebevražd. Pokud přichází právě po temném počasí.

Příčina tohoto fenoménu zatím nebyla odhalena, vědci z Vídeňské univerzity se však domnívají, že by střídání intenzity záření mohlo interagovat s neuropřenašečem serotoninem, který výrazně ovlivňuje náladu a deprese u člověka. Serotonin působí na náladu lidí i zvířat.

Vědci z Vídeňské univerzity vztáhli sebevraždy z let 1970 až 2010 na území Rakouska k počasí. Během čtyřiceti let došlo v této zemi k 69 tisícům sebevražd, počasí a slunné dny byly zjištěny podle dat z šestaosmdesáti meteorologických stanic.

„Jasné počasí v den sebevraždy a zhruba deset dní před sebevraždou výrazně zvyšovalo šanci na to, že k sebevraždě dojde,“ tvrdí vídeňští psychiatři.

Jinými slovy, v den, kdy je od rána jasno a slunce září mnoho hodin, lidé páchají více sebevražd než v dny, kdy je sluníčka málo a intenzita záření je slabší.

Ovšem neplatí to absolutně. Vliv záření je krátkodobý. Jinými slovy, pokud je jasno více než čtrnáct dní v kuse, míra sebevražd klesá. Takže k sebevraždám dochází v těch časech, kdy je spíš zataženo či temnější počasí, a pak se náhle nebe rozzáří. Přitom na ženy pak počasí působí silněji než na muže.

Podle všeho hraje svou roli serotonin, jehož hladina se mění v závislosti na slunečním záření, na oslunění kůže. Výrazné kolísání hladiny serotoninu – k němuž dochází v počasí, kdy se střídá zataženo a jasné počasí – vede k nevyzpytatelnému chování, kolísání nálad a emocí. A tudíž zvyšuje šanci na sebevraždu u jedinců, kteří jsou labilní.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat