Záhadná elektřina III. - Trochu elektřiny k obědu?

26.03.2015 | Zajímavosti

Alternativní dodavatel energií LAMA energy vám přináší zajímavý seriál o elektrických jevech. Vydejte se s námi po stopách elektřiny, jejím využití ve starověku, elektrických vynálezů či netradičním výskytu ve volné přírodě.

Když mluvíme o elektřině, většině z nás přijde na mysl nějaký klasický výjev z každodenního života. „Zásuvka, elektrický kabel, vypínač světla v obýváku… Obecně řečeno, naše myšlenková asociace na téma elektřina se vztahuje výhradně na věci vyrobené člověkem,“ říká Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy, dodavatele elektřiny a plynu. Často úplně vypouštíme fakt, že elektřina se v přírodě v menších množstvích běžně vyskytuje i bez přičinění člověka. A co víc, existují dokonce i drobní živočichové, kteří se elektřinou živí.

Přesněji řečeno, jde o bakterii. Jak možná může její název Geobacter metallireducens napovědět, tahle malá potvůrka žije v půdě a složení slov metalli a reducens dává tušit, že bude mít co dočinění s úbytkem kovů. A není to leda jaký úbytek – Geobacter přijímá živiny v té nejjednodušší formě. Živí se totiž elektrony!

Situace je to do značné míry bizarní. Jen si představte, že byste si namísto dobré svíčkové k obědu prostě přišli k zásuvce, strčili do ní prsty a v tu ránu byste byli najezení. A namísto sladkého poobědového dezertu by prostě stačilo olíznout baterku.

Bakterie ve skutečnosti samozřejmě prsty nikam nestrká, ani nic neolizuje. Povrch jejího těla je porytý jemnými štětinkami, kterou jsou v podstatě jednoduchým elektrickým vedením. Díky nim je Geobacter metalireducens schopný na sebe navazovat elektrony z různých částic v půdě a z podzemní vody.

K čemu může být taková bakterie dobrá? „Otevírá se velké spektrum nových technologických odvětví, v nichž se může poznatek o živočichovi konzumujícím elektřinu uplatnit. Možná se v budoucnosti dočkáme strojů, které by byly poháněny pouze elektřinou z jejich bezprostředního okolí,“ dodává dále Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy. Na snadě jsou třeba čističe odpadů, které by byly poháněny těmi, které se snažíme odstranit. Nebo úplná sci-fi hudba budoucnosti? Co takhle zkřížení lidského genomu s Geobacterem metallireducens za účelem vyšlechtění bytosti, která by byla živa pouze z elektřiny?

Sledujte dále seriál LAMA energy o zajímavostech ze světa elektřiny. Zítra nás čeká díl o elektrických jevech v přírodě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat