Záhadná elektřina V. - Ryba, která kope

28.03.2015 | Zajímavosti

Většina z nás denně konzumuje pokrmy, k jejichž výrobě byla využita elektrická energie. Pokud přímo nevaříme na sklokeramické nebo indukční varné desce a nepečeme v elektrické troubě, neznamená to, že elektřinu k přípravě pokrmů nevyužíváme. Skoro každá domácnost má dnes mikrovlnnou troubu, mixér, šlehač nebo i myčku nádobí na pomoc s úklidem po stravování. Lidé však nejsou jediní, kdo využívá elektřinu pro účely vlastního stravování. Seriál alternativního dodavatele elektřiny a plynu LAMA energy vám dnes představí rybu, která díky elektřině, kterou vyrábí, loví svou kořist.

Paúhoř elektrický (Electrophorus electricus) je sladkovodní ryba žijící v dolních tocích Amazonky a Orinoka v kalných bahnitých vodách. Přestože se nejedná o agresivního tvora, může být člověku velmi nebezpečný. Při lovu nebo v sebeobraně je schopný vygenerovat výboj o napětí až 600 V. Co to znamená? „Abychom si uvědomili, jak silný výboj to je, je dobré tuto hodnotu porovnat s něčím, co známe. Určitě se některým z nás nebo našim známým stala nehoda s napětím v zásuvce. Šok, který po výboji nastane, je nemalý a bolestivý. A to je „jen“ 220 V,“ vysvětluje Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy, dodavatele elektřiny a plynu.

Vezměme to ale popořádku. Elektřinu paúhoř „vyrábí“ ve speciálních orgánech, tzv. elektrocytech, které se nachází v jeho kůži. Počet elektrocytů se u každého jedince pohybuje v řádu stovek tisíc. Jak je ale možné, že paúhoř při výboji nezraní sám sebe? Složení jeho pokožky je totiž velmi odlišné od jiných vodních živočichů a slouží tak jako izolant.

Paúhoř využívá elektřinu ke svému každodennímu životu, ne pouze k útoku. Jeho druh má jen velmi malé oči a zrak je tak pro paúhoře doplňkovým smyslem. Orientuje se tak pomocí slabých elektrických impulzů, které rychle za sebou vysílá do svého okolí. Slabé elektrické výboje paúhořům slouží také k druhové komunikaci. Zatímco samci produkují časté a silné signály, samice jsou charakteristické krátkodobými impulzy.

Nejvíce aktivit, včetně shánění potravy, obstarává paúhoř v noci. Dospělí jedinci loví malé ryby a savce, kteří se ve vodě nebo v její těsné blízkosti pohybují. Paúhoř po kořisti pátrá vysíláním stejných elektrických impulzů, které využívá k orientaci. Jakmile narazí na potenciální svačinu, vypne své tělo po celé délce a vygeneruje elektrický pulz takové intenzity, že kořist omráčí nebo usmrtí.

I přes svou nespornou atraktivitu má paúhoř elektrický pro člověka jen malý význam. Jeho lov není široce rozšířen, v malém ho loví pouze obyvatelé amazonského pralesa. Jeho konzumace je totiž velmi ošemetná – tělo je ještě osm hodin po usmrcení schopno dát strávníkovi elektrický šok. Největší popularitě se tak stále těší pouze mezi vědci, pro něž představuje oblíbený námět odborných studií.

Dalším živočichem, který má možnost využívat k lovu své potravy elektřinu je parejnok elektrický. Ten žije poměrně skrytým životem u dna moří a oceánů. Povědomí o jeho životě je však velmi omezené. Nepatří mezi živočichy, kteří by měli nějaký hospodářský význam pro člověka, jeho maso není považováno za potravinu, ani není chován v zajetí. Veronika Kliská z LAMA energy ještě dodává:

„Svými elektrickými výboji může ohrozit jen neopatrné potápěče, takže pozor až na dovolené zatoužíte po potápěčském kurzu!“

Sledujte dále seriál LAMA energy o zajímavostech ze světa elektřiny. Příště se dozvíte zajímavé informace o statické elektřině.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat