Záhadná elektřina VII. - Rekordman Edison

30.03.2015 | Zajímavosti

Alternativní dodavatel energií LAMA energy vám přináší zajímavý seriál o elektrických jevech. Dnes se však podíváme přímo na rekordmana v tomto oboru.

Skoro všichni přinejmenším tušíme, že Thomas Alva Edison (1847 – 1931) byl americký vynálezce. „Na jeho jméno je registrováno bezmála 1700 vynálezů. Mezi nimi bylo v podstatě vše, co je potřeba k bezpečnému používání elektřiny v domácnostech – vypínače, pojistky, žárovkové objímky nebo měřáky,“ říká Veronika Kliská ze společnosti LAMA energy.

Kromě vlastních vynálezů se však Edison zasloužil i o vybudování prvních dvou elektráren pro veřejné účely, a to nejen svými širokými technickými znalostmi a schopnostmi, ale i svým kapitálem. Do této doby už sice elektrárny existovaly, ale šlo jen o malá soukromá zařízení určená výhradně k výrobě elektřiny pro svého majitele.

První veřejná elektrárna byla uvedena do provozu v Londýně v lednu roku 1882. Jmenovala se Edison Electric Light Station a šlo o parostrojnou elektrárnu, jejímž účelem bylo dodávat elektřinu do významných veřejných budov v okolí. Šlo o blízký kostel, který proud využíval k osvětlení, stejně jako nedaleko stojící soud. Přilehlé ředitelství pošt pak elektrickou energii odebíralo na provoz telegrafní kanceláře.

Výstavba veřejné elektrárny v USA pak na sebe nenechala dlouho čekat. V září 1882 otevírá společnost Edison General Electric Company elektrárnu Pearl Street Station. Ta svou činností zajišťovala provoz elektrického osvětlení v oblasti dolního Manhattanu. Technologicky byla velmi podobná své starší londýnské sestře a stala se vzorem mnoha dalším elektrárnám, které přibývaly rychlým tempem. Výroba elektrické energie v Pearl Street ale neměla dlouhého trvání. Elektrárna vyhořela při havárii v roce 1890 a již nebyla obnovena.

Zajímavostí je, že Edison General Electric Company dodnes existuje, pouze zkrátila své jméno. Od roku 1892 je známá pouze jako General Electric (GE) a dnes je jednou z celosvětově největších nadnárodních korporací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat