Léky na bolest tlumí i naše emoce

Tlumí nejen bolest, ale také vnímání pocitu štěstí a smutku, tedy obecně intenzitu prožívání emocí. To o známém léku na bolest – paracetamolu – tvrdí vědci z Ohia. Podle jejich klinických testů účinná látka z léků Paralen, Panadol či Paramax a dalších tlumí krom bolesti také prožívání emocí.

Vědci z Ohio State University testovali účinky paracetamolu (acetaminofenu) z generického léku Tylenol, který se prodává v Severní Americe. V Česku je paracetamol prodáván v lécích: Acifein, Ataralgin, Coldrex, Daleron, Dialgon, Doreta, Excedrinil, Febrisan, Flufix, Foxis, Grippostat, Humex Cold, Korylan, Lodama, Medracet, Migralgin, Migranerton, Palgotal, Panadol, Paracetamol, Paralgil, Paramax, Paramegal, Partramec, Perfalgan, Saridon, Spasmopan, Talvosilen, Thomapyrin, Traceta, Tramapran, Tramypla, Trigrip, Tutus, Ultracod, Valetol, Vicks Symptomed, Zaldiar.

Paracetamol tlumí nejen bolest, ale také prožívání emocí. V klinických testech bylo prokázáno, že osoby po požití paracetamolu nevnímají intenzivně ani negativní, ani pozitivní zážitky. Jsou emočně mdlí. To může být pozitivní v případě smutku a deprese, ale lék tlumí také pocity štěstí, radosti a nadšení.

Naše studie dokazuje, že užívání Tylenolu a dalších léků může mít širší důsledky na život člověka. Nejenže uleví od bolesti, ale podle všeho acetaminofen (paracetamol) může tlumit i emoce,“ tvrdí profesor Geoffrey Durso z Ohio State University.

Paracetamol je nejoblíbenější léčivou látkou na tlumení bolesti, jeho dlouhodobé užívání však může mít negativní důsledky. Může zvyšovat riziko některých typů rakoviny, mrtvice, selhání ledvin a krvácení do trávicího traktu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat