Prostreno.cz

Pití vody s citronem má svá pravidla

Natočit do sklenky vodu a přidat pár kapek citronu – co se na tom dá zkazit? S trochou nadsázky by se dalo říct, že úplně všechno. Proč nikdy po ránu nepít tenhle nápoj za studena a jak z něj vytěžit zdravotní maximum?

„Citronová voda“ se v lékařských kruzích považuje za takový malý zázrak. Odborníci tvrdí, že tenhle drink zrychlí metabolismus, zbaví tělo škodlivých toxinů, posílí imunitu, dodá energii a v neposlední řadě také vylepší vzhled pokožky. Dáváte si ho pravidelně? Dobře děláte – ovšem za předpokladu, že ho pijete správně. Mnozí se totiž dopouštějí chyb nejen při jeho přípravě, ale i samotné konzumaci!

Rituál, který má svá pravidla

Často slýcháte, že blahodárná tekutina s jemně kyselou příchutí, udělá v organismu pořádné dobrodiní zejména po ránu a na lačný žaludek? V tom vaše zdroje nelžou. Jenže pozor, naplnit sklenici studenou vodu není ten nejvhodnější start do nového dne. Chlad jako takový totiž může tělu bezprostředně po probuzení způsobit nepříjemný teplotní šok.

Citrony mají navíc pověst „ochlazovacích“ potravin, proto se vůbec nezdráhejte načepovat vodu vlažnou, nebo dokonce teplou. Ta je pro tělo mnohem snesitelnější a hlavně příjemnější. Pokud jde o další nutnou ingredienci, tedy právě citron, ani ten se občas nepoužívá správně, což zbytečně snižuje jeho zdravotní účinky. A to je přece škoda! Jak ze žlutého pokladu vytěžit maximum?

Kapka sem, kapka tam. Ale co dál?

Takže, jak to vypadá u vás – odkrojíte z citronu plátek, který důkladně „vyždímáte“? Přesně tohle je nejběžnější praxe, nad kterou většina lidí ani nepřemýšlí. No dobře, je to samozřejmě v pořádku. Podstatné ovšem je, co následně uděláte s tím kouskem, ze kterého jste cennou vláhu získali. Pokud namítáte, že splnil svou funkci, tudíž jeho místo je logicky v odpadkovém koši, jste na omylu. I on totiž do nápoje patří!

Pro vás možná odpad, pro lékaře terno

Kůra i bílá dužina je totiž nejvýživnější část celého citronu. Ne nadarmo se právě kůra používá k rozpouštění ledvinových kamenů, nebo při léčbě kloubních potíží. Nachází se v ní mnohem více vitaminů a minerálů, než v citronové šťávě. V případě dužiny je to podobná písnička! Pokud tedy máte to štěstí a vlastníte kousek, jenž nebyl chemicky ošetřen a pyšní se statusem bio, ať ani jeho kousek nepřijde nazmar!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat