Prostreno.cz

Chcete zhubnout? Přerovnejte ledničku!

Napadlo vás někdy, že způsob, jakým ukládáte různé potraviny do chladničky, má vliv na to, jak jíte? Podle amerických vědců je to tak – jsou dokonce přesvědčeni, že uspořádáte-li si správně obsah lednice, pomůže vám to při snaze zhubnout.

Podle autorky knihy Dieta bohyň (Goddess Diet), lékařky Larrian Gillespieové, je dobré začít s poličkou, kterou máte v úrovni očí. Pokud v ní totiž uchováváte kalorické potraviny, budou tím prvním, co po otevření chladničky uvidíte, a vaše chuťové buňky (respektive váš mozek) se budou dožadovat právě tohoto jídla. Proto do přihrádky ve výši očí patří především nízkokalorické nápoje – netučné mléko, voda, 100% nepřislazované ovocné šťávy apod. Nejenže po jejich konzumaci nepřiberete, ale ještě si zajistíte potřebný přísun tekutin. A je známo, že správný pitný režim ve snaze o shození přebytečných kil pomáhá.

Viditelná zelenina

Obsah police, která se nachází pod „nápojovou“ přihrádkou, by měl být tvořen čerstvými potravinami, tedy ovocem a zeleninou. Většinou je to totiž hned druhé místo, na kterém spočine náš zrak po otevření lednice. Ukládáme-li ovoce a zeleninu například do nejspodnější přihrádky, nemáme její množství tak dokonale pod kontrolou. Často se stane, že po celodenním shonu zapomeneme čerstvé potraviny dokoupit (mimochodem, jedna ze studií tvrdí, že nakupujeme-li unavení, máme tendenci kupovat méně zeleniny, než když jsme ve formě) nebo jsme prostě bytostně přesvědčeni, že nám zbyly ještě dvě papriky, nějaká ta rajčata a skoro celá okurka, takže nákup zeleniny odložíme na příště.

Ovšem po bližším prozkoumání lednice zjistíme, že nám zbývá sotva polovina papriky a poloshnilé rajče, takže namísto zdravého salátu spořádáme k večeři nějakou méně zdravou a vysoce kalorickou alternativu. To se ovšem nemůže stát, pokud čerstvým potravinám vyhradíme druhou nejdůležitější polici v chladničce. Přísun vitaminů a vlákniny tak budeme mít neustále při ruce. Doktorka Gillespieová navíc doporučuje nakrájet ovoce či zeleninu na kousky velikosti sousta, abyste mohli chodit mlsat, kdykoli dostanete chuť, aniž byste se museli zdržovat loupáním a krájením.

Vystavit, nebo ukrýt?

Třetí nejdůležitější police by měla obsahovat výrobky bílkovinného původu, tedy maso (samozřejmě libové, nejlépe drůbež, ryby či hovězí), vajíčka a mléčné výrobky. Řada lidí při snaze zhubnout zmíněné produkty ze svého jídelníčku zcela vyřadí, to je ale chyba – naše tělo bílkoviny potřebuje a je dokázáno, že lidé, kteří kvalitní bílkoviny konzumovali, hubli snáze než ti, kteří se jim vyhýbali. Takže je v lednici příliš neschovávejte.

Naopak nejrůznější kalorické bomby, které vaše lednice obsahuje (ať už proto, že občas malinko hřešíte, nebo se jich vaše rodina prostě odmítá vzdát a vy na ně v lednici neustále narážíte, díky čemuž je vaše úsilí o zdravou stravu podrobováno až nesnesitelným zkouškám silné vůle), pěkně schovejte do přihrádky, do níž příliš nevidíte. Ideální je police až úplně dole, k níž se musíte shýbat, nebo zcela nahoře, takže na ni dosáhnete jen s velkými těžkostmi. Výhodou jsou rovněž zásuvky, které většina chladniček obsahuje – v nich mohou například nejrůznější sladkosti či uzeniny pěkně odpočívat skryté před vašima očima (a vašimi chutěmi).

Dveře plné chuti

Důležitý je i obsah dveří lednice. Sem patří nejrůznější ochucovadla – dresinky, marinády, kečupy, hořčice... Zkoušejte svým jídlům dávat pokaždé nové chutě. Budete-li neustále konzumovat například stejný salát, brzy se vám přejí. Pokud mu ale pokaždé dáte trochu jinou chuť, budete se na něj i po dvou týdnech těšit. Takže buďte kreativní a ochucujte, vytvořte si v chladničce na dveřích zásoby, abyste měli ochucovadla vždy přehledně seřazena, a hlavně kdykoli po ruce.

Nezapomeňte na mrazničku

Také zásoby, které ukládáte do mrazáku, vám mohou pomoci v boji s kilogramy. Vyhoďte z něho tedy hranolky, nejrůznější předsmažené krokety a rybí prsty (ano, děti je sice většinou milují, ale věřte, že jim takovým jídlem zrovna neprospíváte) a nahraďte je rybími filety, libovým masem, balíčky s mraženou zeleninou a ovocem. Dobré je také zamrazit například nejrůznější vydatné (nejlépe zeleninové) polévky, abyste je měli v případě potřeby po ruce, to samé platí o jídlech, která připravíte dopředu, abyste si v týdnu ušetřili čas (zamrazit se dá téměř cokoli). Zkrátka jste-li zvyklí sáhnout do mrazáku pro rychlá a snadná jídla, zajistěte, abyste sahali pro zdravé a nekalorické pokrmy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat