Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
úterý 27. ledna | svátek má  Ingrid
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Horoskop na týden od 26. ledna do 1. února 2015 od naší astroložky Anny!

Horoskop na týden od 26. ledna do 1. února 2015 od naší astroložky Anny!

Zábava| včera

Štíři, nepodceňujte své schopnosti využít ve chvílích potřeby svou intuici! Váhy, ačkoli jste založením snílek, jemuž nedělá problém nechat svým mozkem plynout představy o ideálním životě i s otevřenýma očima uprostřed rušného dne, tento týden vám hvězdy na snění příliš času neposkytnou. Berani, pokud jste si začátkem roku dali nějaké to předsevzetí, pak je nejvyšší čas začít s jeho realizací! A co tento týden čeká další znamení?

Hrátky s horkým voskem? Erotická zábava, která se MU bude líbit!

Hrátky s horkým voskem? Erotická zábava, která se MU bude líbit!

Trochu výstřední a možná i nedoceněná erotická zábava, kterou lidé buď milují anebo nenávidí? Laškování s horkým voskem! Můžete se spálit i nadchnout, tak seberte kuráž a oddejte se erotickému prožitku s trochu nejistým výsledkem!

Nahá prsa na přehlídkách jsou nuda. Teď frčí »pindíky« modelů! (FOTO)

Nahá prsa na přehlídkách jsou nuda. Teď frčí »pindíky« modelů! (FOTO)

Pařížský týden módy byl plný překvapení, a to nejen desénových. Dvaapadesátiletý kalifornský návrhář Rick Owens se rozhodl ukázat na molech penisy. Mužské modely tak zahalil od hlavy až k patě do texturovaných vrstev látky, které měly v oblasti rozkroku otvor. Mnozí mladíci přítomným na přehlídce ukázali nejen obličej, ale také své přirození.

Bizarní soudní spor: Chci močit ve stoje, hájí se muž!

Bizarní soudní spor: Chci močit ve stoje, hájí se muž!

Německo už několik let šíří osvětu mezi močícími muži a snaží se je přesvědčit, aby si při malé potřebě sedali jako ženy. Většina pánů se totiž při močení ve stoje netrefí do mísy. A nejinak tomu bylo v případě jistého muže z Düsseldorfu, který močil ve stoje v pronajatém bytě. Moč stříkala kolem a poškodila vzácný mramor. Majitel požadoval úhradu škody. Nájemce se ale soudil a spor nakonec vyhrál.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud jste si začátkem roku dali nějaké to předsevzetí, pak je nejvyšší čas začít s jeho realizací! A tento týden k tomu bude úplně ideální. Nejen vnějšími podmínkami, ale také díky vašemu vnitřnímu rozpoložení. Zatímco v předchozích dnech jste spíše hledali důvody, proč se nemůžete do uskutečňování svého předsevzetí pustit, najednou budete mít pocit, že se všechno podaří. Tak toho využijte! A i když jste přesvědčení, že vaše niterné touhy po změně sebe sama jsou jen a jen vaší záležitostí, pamatujte, že svěříte-li se s nimi někomu blízkému, budou se vám lépe proměňovat ve skutečnost.

anketa

Co je podle vás nejméně pohodlný kousek oblečení?





dítě dne

Dovádění ve sněhu 27. 1. 2015

Dovádění ve sněhu

  • 2/5
Celkem 46
další

Tip na večeři


	kuřecí maso v omáčce s houbami

Kuřecí omáčka se žampiony

Celkový čas: 1h a 5min

Energie: 455 kJ

Cena: 130 Kč


	Vyzkoušejte těstoviny s oříšky. Uvidíte, jak vám zachutnají.

Těstoviny s oříšky

Celkový čas: 25min

Energie: 2167 kJ

Cena: 70 Kč


	Makaróny zapečené s rajčaty a sýrem.

Makaróny s rajčaty

Celkový čas: 60min

Energie: 650 kJ

Cena: 85 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.