Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
čtvrtek 30. října | svátek má  Tadeáš
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

ŠOKUJÍCÍ zpovědi: Anální sex muže láká natolik, že se o něj pokouší bez optání!

ŠOKUJÍCÍ zpovědi: Anální sex muže láká natolik, že se o něj pokouší bez optání!

Pornofilmy jsou zrádné i užitečné! Muži si z nich berou ponaučení i inspiraci, která se občas vymkne kontrole! Nová studie varuje, že ženy mají být v pozoru zvlášť při pokusech o anální sex! Pánové jdou rovnou na věc. A to bez ptaní!

Dejte si dneska šálek kakaa. Ochrání vás před demencí

Dejte si dneska šálek kakaa. Ochrání vás před demencí

Čokoláda a kakao patří bezesporu k těm nejoblíbenějším potravinám, které jsou zdravé. Extra hořká čokoláda či vařené kakao jako nápoj totiž zdraví skutečně prospívají. V mnoha ohledech. Vědci z New Yorku se však zabývali vlivem antioxidantů obsažených v kakau na paměť. A potvrdili, že pravidelná konzumace flavonoidů obsažených v kakaových bobech zlepšuje paměť a je prevencí starobní demence.

Zoufalec si UŘEZAL PENIS a hodil ho do popelnice. Přítelkyně mu dala kopačky kvůli velikosti...

Zoufalec si UŘEZAL PENIS a hodil ho do popelnice. Přítelkyně mu dala kopačky kvůli velikosti...

K zoufalému činu se uchýlil dvaadvacetiletý Makedonec Oliver Ilić, když mu přítelkyně dala kopačky. Rozešla se s ním prý proto, že má malý penis. Mladý muž se rozzuřil a pyj si uřízl břitvou na holení. Jenže nedokázal zastavit krvácení a málem na nadměrnou ztrátu krve zemřel.

Z šedých myšek kráskami: Neuvěřitelné proměny jen pomocí make-upu! (FOTO)

Z šedých myšek kráskami: Neuvěřitelné proměny jen pomocí make-upu! (FOTO)

V dnešní době je běžné, že se fotky upravují pomocí photoshopu. Ruský umělec Vadim Andreev není zastáncem těchto praktik a využívá jen své dovednosti s make-upem.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud budete předpokládat, že vám lidé dokáží číst myšlenky, dočkáte se tento týden nepříjemného střetu s realitou. Budete muset zapracovat na své komunikaci, zpřesnit své požadavky a promluvit o svých přáních a touhách. Ačkoli vám takováto otevřenost není právě nejpřirozenější, zjistíte, že se vám – minimálně tento týden – může rozhodně vyplatit! O víkendu trochu zařaďte zpátečku a pořádně si užijte čas s rodinou!

soutěž

Vyhrajte specializovanou výživu pro vlasy DonnaHAIR FORTE

Vyhrajte specializovanou výživu pro vlasy DonnaHAIR FORTE

Abyste měla krásné a zdravé vlasy, chce to začít z gruntu – od vlasové cibulky!

Soutěž probíhá od 27. 10. 2014 do 10. 11. 2014

anketa

Podle čeho jste vybírala/vybíráte autosedačku?





dítě dne

Náš letošní poslední houbařský úlovek. 30. 10. 2014

Náš letošní poslední houbařský úlovek.

  • 5/5
Celkem 2
další

Tip na večeři


	Velmi chutný králík s houbami.

Králík na houbách

Celkový čas: 1h a 30min

Energie: 379 kJ

Cena: 220 Kč

velká mísa zeleniny s restovanou jehněčí kýtou

Salát s jehněčím masem

Celkový čas: 40min

Energie: 620 kJ

Cena: 199 Kč


	Kotlety s kořením, česnekem a kečupem.

Kotlety marinované s kečupem

Celkový čas: 30min

Energie: 911 kJ

Cena: 140 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.