Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
pátek 25. dubna | svátek má  Marek
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Podmanivá vůně růže: Nechte hýčkat své tělo i mysl!

Podmanivá vůně růže: Nechte hýčkat své tělo i mysl!

Nechte hýčkat své tělo i mysl v malebných rodinných Lázních Mšené během příjemného lázeňského odpoledne s netradičními procedurami s vůní růže.

Má vás ještě rád? OTESTUJTE ho v noci posteli!

Má vás ještě rád? OTESTUJTE ho v noci posteli!

Vztahy| včera

Ukaž mi, jak s partnerem spíš, a já ti řeknu, jaký máš vztah. Tak nějak by mohl znít nadpis příručky anglických psychologů, kteří provedli analýzu chování párů v posteli v kontrastu s tím, jak jsou tito spokojeni se svým vztahem a jak ho vnímají. Z výsledků je patrné, že poloha těl v posteli a také skutečnost, jak a zda vůbec se dotýkají, přesně kopíruje, jak jsou partneři se svým vztahem spokojení.

Jak dostat dětem do ruky knihu?

Jak dostat dětem do ruky knihu?

Také se vaše děti nehnou od počítače? Čtou si tak akorát smsky na chytrém telefonu a donutit je přečíst knihu je zkrátka nadlidský úkol? Víme, které knihy budou i vaše děti číst zcela dobrovolně!

FOTO před a po: Předtím obyčejný, dnes nejhezčí zadek internetu!

FOTO před a po: Předtím obyčejný, dnes nejhezčí zadek internetu!

Zajímavosti| včera

Jen Selter, obyčejná holka z New Yorku, se stala hvězdou internetu díky krásnému tělu.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Právě uplynulý velikonoční týden byl pro zrozence znamení Berana až nečekaně náročný, v týdnu právě začínajícím by si konečně měli trochu oddychnout – a to jak doma, tak i v práci (i když úplný klid nečekejte). Vaši kolegové sice skrytě oceňují vaši dobře odvedenou práci, jež vás v minulých dnech stála tolik sil a nervů, ale jako by se zdráhali vyslovit vám uznání, které si zasloužíte (pokud však budete dostatečně všímavý, dokážete najít ono uznání i v náznacích, způsobu, jakým se k vám chovají, spod.). Pochvaly jsou pro vás poměrně důležité, dokáží vás nabít energií a chutí k dalším úkolům, jež na vás čekají. Situace doma by měla být poklidná, jen to nesmíte přehnat s „pomlázkovými oslavami“.

soutěž

Soutěž o omlazení injekčními metodami v Perfect Clinic!

Soutěž o omlazení injekčními metodami v Perfect Clinic!

Injekční výplně uberou i 5 let!

Soutěž probíhá od 14. 4. 2014 do 28. 4. 2014

anketa

Děláte pravidelně rodinné fotografie?



dítě dne

Moje první návštěva u moře 24. 4. 2014

Moje první návštěva u moře

  • 0/5
Celkem 0
další

Tip na oběd


	Nejlepší jsou druhý den! Takže pokud máte čas a vydržíte neujídat, udělejte si kotletky dopředu.

Zapečené kotlety

Celkový čas: 2h a 0min

Energie: 575 kJ

Cena: 165 Kč


	Kuřecí maso s meruňkami je skvělá kombinace.

Pečené kuře s meruňkami

Celkový čas: 1h a 5min

Energie: 578 kJ

Cena: 180 Kč


	Kotlety pečené v troubě s cibulí a pomerančovou šťávou.

Vepřové kotlety s pomerančovou šťávou

Celkový čas: 1h a 15min

Energie: 744 kJ

Cena: 140 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.