Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
pátek 27. února | svátek má  Alexandr
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Zrodil se nástupce Agathy Christie?

Zrodil se nástupce Agathy Christie?

Zábava| 23.2.2015

Královna kriminálních románů Agatha Christie je považována za nepřekonatelnou autorku detektivek i desítky let po své smrti. Není spisovatel, který by se nechtěl alespoň přiblížit jejímu neopakovatelnému stylu a není milovník detektivní literatury, který by každou novou detektivku právě s Agathou nesrovnával. Jejím dílům zkrátka není rovno. Nebo je?

Po padesáti letech ho opustila manželka kvůli mladšímu. Uřízl si penis a hodil ho do řeky

Po padesáti letech ho opustila manželka kvůli mladšímu. Uřízl si penis a hodil ho do řeky

Třiasedmdesátiletý Turgut Oymen se nedokázal smířit s tím, že ho manželka po padesáti letech opustila kvůli mladšímu. Jeho milovaná Nese ho byla schopna nechat jen kvůli sexu. A tak se Turek uchýlil k zoufalému činu, uřízl si penis a hodil ho do řeky.

Neubližte svému miminku nekvalitní kosmetikou

Neubližte svému miminku nekvalitní kosmetikou

Děti a rodina| 24.2.2015

Lidská kůže je ochrannou bariérou, ale také transportérem, jehož prostřednictvím mohou malé molekuly některých chemických látek proniknout hluboko do těla a krevního oběhu. A týká se to především těch nejmenších.

Chcete mít SEX bez SEXU? Tady je návod!

Chcete mít SEX bez SEXU? Tady je návod!

Tak trochu jiné milování, které je sice náhražkou nebo alternativou toho klasického, ale příliš si s ním nezadá? Femorální pohlavní styk se hodí v několika případech! Kterých?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Zrozenci znamení Berana by se pro následující dny měli vyvarovat rozdávání nejrůznějších dobře míněných rad. Naopak by měli své nejbližší nechat dělat věci po svém, i když to znamená, že se spálí a budou dělat chyby. Pokud totiž svou přirozenou touhu ukazovat ostatním ten „správný“ směr neovládnete, může se stát, že se vaše snahy obrátí proti vám. Ačkoli vy chcete ostatním pomoci, oni by si váš postoj mohli vyložit jako mentorování a pokus o získání převahy.

anketa

Máte doma mikrovlnku?





dítě dne

Z toho bude velký sněhulák 27. 2. 2015

Z toho bude velký sněhulák

  • 3/5
Celkem 28
další

Tip na večeři


	Hlíva ústřičná je velmi zdravá houba, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na její přípravu.

Hlíva ústřičná na smetaně

Celkový čas: 30min

Energie: 1103 kJ

Cena: 77 Kč


	Recept na jednoduchý vegetariánský oběd.

Květákové placičky

Celkový čas: 40min

Energie: 790 kJ

Cena: 59 Kč


	Brambory zapečené se sýrem a květákem.

Gratinované brambory s květákem

Celkový čas: 1h a 20min

Energie: 494 kJ

Cena: 99 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.