Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
pondělí 20. října | svátek má  Vendelín
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Zepter proti rakovině tlustého střeva

Zepter proti rakovině tlustého střeva

Společnost Zepter International se stala hrdým partnerem Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Jako generální partner podpořila program Včasné diagnózy a prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Spojení obou partnerů je logické. Zepter dlouhodobě podporuje zdravý životní styl prostřednictvím zdravého vaření a stravování, a tím pomáhá v prevenci tohoto závažného onemocnění.

Slipy, nebo trenýrky? Co mu (NE)kupovat?!

Slipy, nebo trenýrky? Co mu (NE)kupovat?!

Sex a vztahy| 17.10.2014

„Slipouš“ versus „Trenkouš“. Každý má představy o pohodlí svého rozkroku jiné. Ale co když se mužům zmíníte, že jedno z výše uvedeného může být příčinou rakoviny varlat? Vzdá se svého oblíbeného kousku? Takhle se to dá zařídit!

5 tajemství, které byste před NÍM mít neměla!

5 tajemství, které byste před NÍM mít neměla!

Sex a vztahy| 17.10.2014

Říká se, že člověk by si měl některé věci nechávat pro sebe. A platí to i pro partnerství. Jenže výjimkou z tohoto pravidla jsou oblasti, v nichž bychom naopak měli s partnerem či partnerkou všechny informace sdílet.

Nový ministr je tak sexy, že kvůli němu šílí lidé na Twitteru!

Nový ministr je tak sexy, že kvůli němu šílí lidé na Twitteru!

Zajímavosti| 17.10.2014

Nový švédský ministr zdravotnictví Gabriel Wikström je nejen vzdělaným a schopným politikem, je také velmi atraktivním mužem. A tak když se fotka jeho sexy tváře objevila na Twitteru, začal se jeho fanklub prudce rozšiřovat. A nejen o členy sociální sítě pocházející ze Švédského království. Modrookého mladíka si zamilovali především Turkyně a Turci.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud jste single, nenechejte si tento týden ujít žádnou příležitost ke společenskému životu! I když se vám nebude chtít po práci ještě někam vyrážet, přemozte se! Přibližně v polovině týdne vás totiž čeká příjemné setkání. Jestliže jste zadaní, můžete očekávat od svého partnera/partnerky velmi příjemné překvapení. Především v pátek nastane ve vašem vztahu téměř harmonie. Nenechte si kazit dobrou náladu nepřejícími kolegy v práci!

soutěž

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Naše oči jsou tím nejdůležitějším spojením s okolním světem.

Soutěž probíhá od 13. 10. 2014 do 26. 10. 2014

anketa

Posilujete pravidelně pánevní dno?



dítě dne

Návštěva u babičky 17. 10. 2014

Návštěva u babičky

  • 3/5
Celkem 3
další

Tip na oběd


	Masové kuličky pečené v troubě.

Masové kuličky

Celkový čas: 1h a 10min

Energie: 765 kJ

Cena: 150 Kč


	Květák zapečený s nastrouhanou nivou.

Květákový nákyp s nivou

Celkový čas: 60min

Energie: 506 kJ

Cena: 95 Kč


	Rychle, zdravě a hlavně chutně.

Salát z rajčat s balkánským sýrem

Celkový čas: 20min

Energie: 375 kJ

Cena: 85 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.