Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
čtvrtek 21. srpna | svátek má  Johana
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

RÖMER KING II LS ochraňuje to, co je vám nejdražší

RÖMER KING II LS ochraňuje to, co je vám nejdražší

Bety.cz| 18.8.2014

Děti jsou to nejcennější co rodina má, proto se každý rodič, popřípadě osoba přepravující dítě v automobilu, snaží zajistit jim co největší komfort a bezpečí při cestování. Dnešní nabídka trhu nabízí na výběr spoustu produktů od různých výrobců, ale je dobré řídit se rozumem, nikoli nejnižší cenou a stavět se k volbě zodpovědným způsobem.

10 druhů SEXU, které MUSÍTE zažít!

10 druhů SEXU, které MUSÍTE zažít!

Milování nesmí být neustále stejné, jinak hrozí, že upadnete do stereotypu a utopíte se v nudě. Zkuste trochu experimentovat!

Máte chlapa leváka? Pak jste klikařka. V SEXU jsou LEPŠÍ!

Máte chlapa leváka? Pak jste klikařka. V SEXU jsou LEPŠÍ!

Tedy alespoň to naznačují nejrůznější výzkumy. A v čem že to mají prý muži leváci před praváky navrch?

Hezounek Robert Pattinson se při erotických scénách potí JAKO ČUNĚ!

Hezounek Robert Pattinson se při erotických scénách potí JAKO ČUNĚ!

Robert Pattinson tvrdí, že je z natáčení erotických scén tak nervózní, že se u toho potí doslova jako čuně. Britský herec znervózní z toho, že se musí nahý tisknout k herečce, z toho se začne potit, načež je nervózní ještě víc, až je mokrý a slizký, takže z něj pot jen teče.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Úsilí o zvládnutí všech vašich pracovních závazků a zároveň jejich vyvážení s vašimi osobními předsevzetími bude tento týden u Beranů dominovat. Snažte se proto nebrat si toho více, než bude nezbytně nutné. A nebojte se některé požadavky na vaši osobu odmítat! Naopak zkuste své okolí přesvědčit, že by se mohlo zase chvíli přizpůsobovat ono vám, nikoli naopak, jak tomu bylo v posledních dnech.

soutěž

Pečujte o svou pokožku po celé léto. Vyhrajte Daylong!

Pečujte o svou pokožku po celé léto. Vyhrajte Daylong!

Soutěž o balíček produktů Daylong!

Soutěž probíhá od 11. 8. 2014 do 24. 8. 2014

anketa

Jezdíte s partnerem na společnou dovolenou?



dítě dne

Odpolední leháro 21. 8. 2014

Odpolední leháro

  • 4/5
Celkem 2
další

Tip na oběd


	Chutná kombinace těstovin, brokolice a sýra.

Rigatoni s brokolicí a nivou

Celkový čas: 25min

Energie: 893 kJ

Cena: 97 Kč


	Fazolová polévka s klobásou a tymiánem.

Pikantní fazolová polévka

Celkový čas: 40min

Energie: 248 kJ

Cena: 115 Kč


	Křupavé placičky z brambor a jablek.

Jablečné placičky

Celkový čas: 40min

Energie: 534 kJ

Cena: 45 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.