Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
sobota 26. července | svátek má  Anna
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

20 důvodů proč mít DNESKA sex!

20 důvodů proč mít DNESKA sex!

Sex a vztahy| včera

Potřebujete nějaký důvod k tomu, abyste se s partnerem/partnerkou milovali častěji? My vám jich přinášíme rovnou dvacet!

Frustrovaný muž sepsal manželčiny výmluvy, proč NEMÍT SEX: Tady jsou!

Frustrovaný muž sepsal manželčiny výmluvy, proč NEMÍT SEX: Tady jsou!

Sex a vztahy| včera

Sexuální frustrace v šestadvaceti – na vrcholu sexuálních sil – vede člověka k různým bláznivým činům. Jedno ženatého muže tohoto věku dokonce k vytvoření tabulky v Excelu. Do ní sepsal všechny manželčiny výmluvy, které použila k tomu, aby se vyhnula sexu s ním. Žena však jeho seznam vyvěsila na sociální síti Reddit.

Poznáte, když s vámi někdo FLIRTUJE? Omyl!

Poznáte, když s vámi někdo FLIRTUJE? Omyl!

Vztahy| včera

Lidé jsou velmi špatní v odhalování toho, když s nimi druhý flirtuje. Ačkoli bezpečně poznají, že o ně protějšek zájem nemá, v odhalování zájmu jsou na tom dost mizerně.

Tohle je nejvíc SEXY chlap planety. Ale má to háček...!

Tohle je nejvíc SEXY chlap planety. Ale má to háček...!

Osobnosti| včera

Magazín Attitude sestavil žebříček stovky nejhezčích mužů světa. A protože je to časopis určený především sexuálním menšinám, zvítězil krásný a mladý gay – olympijský plavec Tom Daley. Dvacetiletý sportovec se loni přiznal k tomu, že miluje muže a to konkrétně hollywoodského scenáristu Dustina Lance Blacka.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Berani by tento týden měli mít oči otevřené dokořán – hvězdy si na ně přichystaly několik nástrah, které však na první pohled nebudou tak patrné, jak byste možná čekali. A platí to jak pro život pracovní, tak i osobní (především partnerský). Dejte na svou intuici, nepouštějte se do věcí, z nichž nemáte tak docela dobrý pocit (a pokud už nebudete mít jinou možnost, buďte opatrnější než obvykle – sami uvidíte, jak pravdivé je rčení, že „ďábel se skrývá v maličkostech“). Nejvíce pak zpozorněte v polovině týdne a potom o víkendu, zvláště chystáte-li na tyto dny odjezd na dovolenou.

soutěž

Soutěžte o olivové oleje Minerva a pochutnejte si na letní středomořské kuchyni!

Soutěžte o olivové oleje Minerva a pochutnejte si na letní středomořské kuchyni!

Vyhrajte kvalitní olivový olej!

Soutěž probíhá od 14. 7. 2014 do 27. 7. 2014

anketa

Jaké je vaše oblíbené číslo?






dítě dne

Naše večerní koupání. 24. 7. 2014

Naše večerní koupání.

  • 5/5
Celkem 2
další

Tip na oběd


	Plněné malé dýně.

Dýně s brusinkovou nádivkou

Celkový čas: 1h a 35min

Energie: 578 kJ

Cena: 170 Kč


	Kuře 100x jinak, tentokrát s mrkvičkou.

Kuře pečené s jarní mrkví

Celkový čas: 1h a 30min

Energie: 421 kJ

Cena: 150 Kč


	Čočka dušená s řapíkatým celerem.

Dušená čočka

Celkový čas: 45min

Energie: 631 kJ

Cena: 55 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.