Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
pondělí 30. března | svátek má  Arnošt
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Pánové, tohle číslo vás porazí: Tolik žen předstírá ORGASMUS!

Pánové, tohle číslo vás porazí: Tolik žen předstírá ORGASMUS!

Sex a vztahy| 27.3.2015

Pánové se pomalu smiřují s tím, že jejich ženy někdy předstírají orgasmus. Ony to vysvětlují tím, že nechtějí ranit partnerovy city nebo už je soulož nebaví a rády by to měly za sebou. Ačkoli je první z důvodů docela altruistický a láskyplný, druhý už tolik lichotivý není. Naznačuje, že mnoho žen sex s partnerem nebaví. A je jich opravdu mnoho. V nedávném průzkumu se k předstírání orgasmu přiznalo sedmašedesát procent žen.

Zlomil vám srdce?! Pomohou vajíčka, chřest a ořechy! Vážně!

Zlomil vám srdce?! Pomohou vajíčka, chřest a ořechy! Vážně!

Vztahy| 27.3.2015

Na zlomené srdce je třeba ordinovat především klid a dostatek času k hojení. Ale podle britských dietologů existují potraviny, které srdce podpoří fyzicky, a tudíž se lépe vyrovnává se stresem plynoucím ze ztráty milované osoby. Takovými potravinami jsou kupříkladu vejce, chřest, sardinky, vlašské ořechy, cukety, banány či ústřice a další potraviny.

3 pravidla pro krásné vlasy

3 pravidla pro krásné vlasy

Krása a móda| 23.3.2015

Chcete být ženou, za kterou vlaje lesknoucí se hříva krásných vlasů poutající pozornost celého okolí? Toužíte po lesklých, zdravých, pevných a krásných pramenech? Máme pro vás čtyři ultra snadné triky, které vás k vytouženému cíli dovedou bez námahy. Nevěříte?

Záhadná elektřina III. - Trochu elektřiny k obědu?

Záhadná elektřina III. - Trochu elektřiny k obědu?

Zajímavosti| 26.3.2015

Alternativní dodavatel energií LAMA energy vám přináší zajímavý seriál o elektrických jevech. Vydejte se s námi po stopách elektřiny, jejím využití ve starověku, elektrických vynálezů či netradičním výskytu ve volné přírodě.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Tento týden budete řešit poměrně závažný problém, jenže navzdory své obvyklé rozhodnosti se ocitnete v koncích – jako byste měli v hlavě dva hlasy, které vám oba radí dobře, jenže oba úplně opačně. Na něco takového nejste zvyklí, většinou máte své priority jasně dané. A tak vám nezbude nic jiného, než ve svém nitru najít kompromis, nebo si nechat poradit od někoho, komu skutečně důvěřujete. Snažte se nepropadat zoufalství, i taková situace je životní lekcí, z níž se můžete poučit!

anketa

Chystáte se letos na rekonstrukci bytu/domu?





dítě dne

Je čas zasadit nové rostlinky 27. 3. 2015

Je čas zasadit nové rostlinky

  • 4/5
Celkem 33
další

Tip na oběd


	Grilované ražničí z jehněčí kýty.

Jehněčí ražničí

Celkový čas: 1h a 15min

Energie: 442 kJ

Cena: 299 Kč


	Recept, jak rychle a zdravě připravit lososa.

Grilovaný losos s brokolicí

Celkový čas: 45min

Energie: 597 kJ

Cena: 200 Kč


	Lahodný, lehký salát z kiwi a jogurtu.

Salát z kiwi

Celkový čas: 30min

Energie: 495 kJ

Cena: 85 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.