Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
středa 2. září | svátek má  Adéla
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Je na čase změnit váš televizor?

Je na čase změnit váš televizor?

Vybíráte televizor a nevíte, který zvolit? Rozhodování vám možná usnadní speciální prodejní akce s názvem Samsung dny, která proběhne od 31. srpna do 20. září. Během ní si můžete za zvýhodněné ceny koupit špičkové UHD či Full HD televizory se slevou až 23 %.

Jak zatočit se stresem? S pomocí relaxačních omalovánek!

Jak zatočit se stresem? S pomocí relaxačních omalovánek!

Jak asi víte, zvládat stresové situace není právě nejsnazší. Naštval vás šéf, či manžel? Anebo už máte dost hektického shonu? Pak existuje snadné řešení – pořídit si relaxační omalovánky pro dospělé!

TESTOVÁNÍ: Začněte den s kávou NESCAFÉ Classic crema

TESTOVÁNÍ: Začněte den s kávou NESCAFÉ Classic crema

Testování| včera

Značka NESCAFÉ Classic je opravdová klasika k rannímu vstávání. Nastartujte každé ráno s šálkem této vynikající kávy, která vás pozitivně naladí a povzbudí do nového dne! Vychutnejte si po probuzení šálek NESCAFÉ Classic a prožijte svůj den naplno. Na výběr máte hned dvě varianty: NESCAFÉ Classic a NESCAFÉ Classic crema pro zástupkyně něžného pohlaví.

Zásadní rozdíly mezi denním a nočním krémem!

Zásadní rozdíly mezi denním a nočním krémem!

Krása a móda| 31.8.2015

Používáte na pleť pouze jeden krém, bez ohledu na den či noc a máte pocit, že alespoň pro svoji pleť něco děláte? V tom případě zpozorněte!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

Horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud budete tento týden naslouchat jen svému svědomí a intuici, nebudete moci šlápnout vedle. Ovšem snadné to mít nebudete – ze všech stran se na vás budou valit dobře míněné rady, až si budete připadat, že snad ani nejste vlastního rozhodnutí schopni. Nenechte se ale tlačit do něčeho, co nechcete, poznámky o tvrdohlavosti házejte za hlavu. To vy musíte nejlépe vědět, co děláte.

soutěž

Soutěž o balíček produktů Daylong: Spolehlivá sluneční ochrana pro celou rodinu!

Soutěž o balíček produktů Daylong: Spolehlivá sluneční ochrana pro celou rodinu!

Osloví i náročné spotřebitele.

Soutěž probíhá od 27. 8. 2015 do 6. 9. 2015

anketa

Jaký by byl váš ideální příjem, se kterým byste bez problémů „vyšla“?










dítě dne

Mě se nechce do školky 2. 9. 2015

Mě se nechce do školky

  • 2/5
Celkem 28
další

Tip na večeři


	Knedlíčky, které můžete podávat samostatně nebo jako přílohu třeba k masu.

Knedlíčky s bazalkou

Celkový čas: 30min

Energie: 808 kJ

Cena: 58 Kč

krémová,sytá polévka z mražené kukuřice

Polévka s mraženou kukuřicí

Celkový čas: 55min

Energie: 419 kJ

Cena: 130 Kč


	Jednoduchý recept na guláš.

Guláš z drůbežích žaludků

Celkový čas: 1h a 5min

Energie: 408 kJ

Cena: 70 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2015 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.