Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
sobota 25. října | svátek má  Beáta
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Těhotná vévodkyně Kate ukázala SEXY nožky!

Těhotná vévodkyně Kate ukázala SEXY nožky!

Osobnosti| včera

Kvůli ranním nevolnostem se skrývala těhotná Kate celé tři měsíce před veřejností.

5 kroků k dokonalým vlasům!

5 kroků k dokonalým vlasům!

Krása a móda| 20.10.2014

Chodily jste v létě na koupaliště, slunily se nebo jste prožily krásnou dovolenou u moře? I když vám tyto dny přinesly krásné opálení a vzpomínky, vaše vlasy trpěly. Ostré slunce, slaná nebo chlorovaná voda, UV záření a nevhodná péče je mohly poškodit natolik, že jsou nyní oslabené, třepí se, lámou a jsou bez života. Navraťte jim sílu a krásu v pěti krocích!

Seznamka Praha nabídne seznámení všem nezadaným!

Seznamka Praha nabídne seznámení všem nezadaným!

Zábava| 20.10.2014

Patříte také mezi single lidi v Praze, kteří však z toho, že jsou sami, nejsou vůbec šťastní? Pak byste si jistě rádi našli k sobě blízkého člověka, který pro vás nebude pouhým kamarádem, ale bude pro vás něčím víc. Seznamte se přes internet a to díky využití služeb seznamka Praha, kde se seznámilo již velké množství lidí. Seznámení přes internetovou seznamku je totiž tak snadné!

Další krok k větší bezpečnosti našich dětí

Další krok k větší bezpečnosti našich dětí

Děti a rodina| 20.10.2014

Každý rodič dbá na to, aby jeho potomek vyrůstal v bezpečí. Zdraví dětí je nejdůležitější. Obzvláště, jedná-li se o míru bezpečí při přepravě v automobilu. Zakoupí-li rodiče pro své potomky zádržné systémy, které splňují i ta nejnovější nařízení, mohou si být jisti, že pro ně udělali maximum.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Pokud jste single, nenechejte si tento týden ujít žádnou příležitost ke společenskému životu! I když se vám nebude chtít po práci ještě někam vyrážet, přemozte se! Přibližně v polovině týdne vás totiž čeká příjemné setkání. Jestliže jste zadaní, můžete očekávat od svého partnera/partnerky velmi příjemné překvapení. Především v pátek nastane ve vašem vztahu téměř harmonie. Nenechte si kazit dobrou náladu nepřejícími kolegy v práci!

soutěž

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Soutěž o jedinečnou péči pro vaše oči!

Naše oči jsou tím nejdůležitějším spojením s okolním světem.

Soutěž probíhá od 13. 10. 2014 do 26. 10. 2014

anketa

Kupujete sezonní zeleninu a ovoce?



Tip na oběd


	Recept na sváteční večeři nebo oběd.

Mušle svatého Jakuba

Celkový čas: 50min

Energie: 408 kJ

Cena: 175 Kč


	Něco dobrého k obědu, jednoduchý recept na přípravu kuřecího masa.

Kuřecí satay

Celkový čas: 35min

Energie: 728 kJ

Cena: 89 Kč


	Karbanátky z kuřecího masa a cukety.

Šťavnaté karbanátky

Celkový čas: 50min

Energie: 625 kJ

Cena: 110 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.