Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Miluje dobré jídlo a svého kocourka. Nesnáší reklamy na zázračné hubnoucí přípravky. Ráda zútulňuje svůj byteček.

Zobrazit další články autorky

1. 12. 2010 | Zdraví a životní styl

Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Zapomeňte na superpotraviny z dovozu. Tohle je mnohem zdr...

Prevence zlomeniny? Šálek čaje každý den!

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Nejčtenější články

TESTOVÁNÍ: Usnadněte si úklid s mopy Vileda  Easy Wring Ultramat

TESTOVÁNÍ: Usnadněte si úklid s mopy Vileda Ea...

Módní trendy letošním zimy. Buďte za hvězdu i na sjezdovce!

Módní trendy letošním zimy. Buďte za hvězdu i n...

Na postavu snů vám stačí 30 minut: Víme, jak na to!

Na postavu snů vám stačí 30 minut: Víme, jak na...

Oslavte Valentýna netradičně: Sebeláskou a rozmazlováním

Oslavte Valentýna netradičně: Sebeláskou a rozm...

Tyhle potraviny nepatří do lednice! A pořád je tam dáváte...

Tyhle potraviny nepatří do lednice! A pořád je ...

5 vět, které byste neměla říkat před ženou, co právě porodila

5 vět, které byste neměla říkat před ženou, co ...

Tip na večeři


	Recept na chuťově velmi zajímavou, dobrou polévku.

Mrkvová polévka s koriandrem

8 hlasů
40min 261kJ 74 Kč

Recept na chuťově velmi zajímavou, dobrou polévku.


	Ta nejsvěžejší varianta skvostného italského risotta je tu! Zkuste ji zvlášť na jaře, kdy má chřest zelenou.

Risoto po farmářsku podle Itala v kuchyni

4 hlasy
25min 467kJ 135 Kč

Ta nejsvěžejší varianta skvostného italského risotta j...

Poradny

Bude při žádosti o dávky problém, že neřeším výživné?

Dobrý den,na dávky, které již pobíráte, budete samozřejmě m&ia... více

Třetí den v nové práci jsem v PN, dostanu nemocenskou?

Dobrý den,nárok na nemocenskou a nemocenské dávky vzniká souča... více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Ačkoli v poslední době cítíte, že to doma není tak růžové, jak by podle vašich přání a představ být mohlo (nebo spíše mělo), stále se vám nepovedlo najít příčinu tohoto stavu. Hvězdy vám však tento týden poskytnou vo...

Více