Bety.cz
Nastavit jako domovskou stránku
středa 16. dubna | svátek má  Irena
Přihlásit | Nejste registrována? Registrovat 

Velikost textu: AAA

Celozrnné, bílé, vícezrnné... Jak si vybrat to správné pečivo?

Anketa

Máte raději bílé, celozrnné nebo vícezrnné pečivo?





Na pultech obchodů leží desítky druhů pečiva nejrůznějších chutí, vůní, barev, ale také názvů. Pokud v nich stále trochu tápete, bety vám přináší stručný přehled, co se za rozmanitým označením pečiva skrývá.

Jako malá holčička jsem u babičky na vesnici směla chodit ráno pro rohlíky do místní samoobsluhy. Měly dva druhy – pelhřimovské a humpolecké. Oba pěkně bílé, nadýchané, jediný rozdíl mezi nimi byl evidentně v délce pečení. Chleby byly k dostání rovněž dva – kulatý a šumava. Bílé rohlíky či housky a klasický chléb tehdy představovaly celý sortiment oddělení pečiva snad ve všech českých (vlastně československých) samoobsluhách.

To už dneska samozřejmě (a naštěstí) neplatí. Oddělení pečiva vydá, co se rozlohy týče, v některých super- či hypermarketech za menší byt. A odpovídá tomu i nabídka. Bílé pečivo zůstalo, ale vedle něj se objevila celá řada nejrůznějších celozrnných, vícezrnných, tmavých, grahamových a dalších výrobků.

Jak se v nich má ale obyčejný smrtelník vyznat? Bety vám poradí pár triků.

Tmavé pečivo

Obliba tmavého pečiva raketově rostla hned poté, co se objevilo na trhu. Byli jsme přesvědčení, že tmavé musí nutně znamenat zdravé a dietní, že už nekonzumujeme nutričně nepříliš bohatou pšeničnou mouku, ale prospěšnou žitnou, a čím víc se kousek pečiva (nejrůznějších tvarů a velikostí) podobal hnědému uhlí, tím větší radost jsme z jeho konzumace měli.

Jenže pak vyšlo najevo, že tmavé pečivo může (ale nemusí) být upečeno z obyčejné bílé (nejčastěji pšeničné) mouky, jen je do něho přimíchána část otrub (vnější obaly zrn) a tmavého zabarvení se docílí jednoduchým obarvením – karamelem nebo melasou (někdy se používá i pražená čekanka či ječmen).

Pokud máte tedy za to, že díky tmavému pečivu konzumujete potraviny s nízkým glykemickým indexem, vězte, že díky obarvování index stoupne (společně s energetickou hodnotou). Soustřeďte se proto na složení výrobku označeného jako tmavé pečivo – zda je v něm obsažena primárně žitná mouka (má vyšší obsah vlákniny, je zdravější a má nižší GI), případně jak se u něho docílilo „tmavého efektu“.


Diskrétní poradenství!
Výklad karet! Naživo! Nyní! Volejte kartářku Ivonu!

Vícezrnné pečivo

Vícezrnné pečivo se vyrábí z mouky, do níž jsou kromě žita či pšenice přidány i jiné obiloviny, a to aspoň v objemu 5 % z celkového množství. Pečivo celozrnné se vyrábí z celozrnné mouky, která se získává mletím celého zrna (jakéhokoli druhu obiloviny), tedy včetně obalu a klíčku, a výrobek jí musí obsahovat 80 %.

Je poměrně rozšířeným omylem, že celozrnné pečivo je pečivem s nízkým obsahem kalorií. Co se energetické hodnoty týká, nemají si bílé a celozrnné výrobky co vyčítat. Důvodem, proč se při dietách doporučuje pečivo celozrnné, je, že obsahuje vysoký podíl vlákniny, má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete tak brzy hlad a spokojíte se jen s jedním rohlíkem namísto dvou.

Graham

Setkat se také můžete také s grahamovým pečivem (v mouce jsou otruby) a celou řadou dalších výrobků – slunečnicovými, lněnými, sezamovými, vločkovými, ale také bramborovými či karotkovými rohlíky, houskami nebo chleby. Aby mohly být produkty takto označeny, musí zmíněnou složku obsahovat alespoň z 10 %.

TIP Bety: Neví se si rady s tím, jaké jídlo si vybírat, abyste byla štíhlá a fit? Zeptejte se ZDARMA naší dietoložky Lenky v její poradně!

Na co se při nákupu soustředit?

Jaké pečivo si tedy máme vybírat? Kromě chuti záleží i na tom, zda právě hubneme, hledáme výrobky s vysokým obsahem vlákniny a vitaminů či minerálů, nebo třeba máme lékařsky předepsanou dietu. Každopádně se řiďme složením. Je samozřejmě těžké shánět v oddělení pečiva ochotného zaměstnance, který by nám přeříkal složení nebalených výrobků, ale zkuste to.

Celozrnné pečivo poznáte podle toho, že je lehce nahnědlé a kousky rozemletých zrníček jsou v něm vidět pouhým okem. U balených výrobků je situace jednodušší – je-li na etiketě uvedena ve složení jako první celozrnná mouka, je jisté, že držíte v ruce výrobek, který jste chtěli. Pokud je jako první vypsaná jiná surovina, věřte, že se o celozrnné pečivo nejedná (pak hledejte obsah jiné obiloviny, než je žito či pšenice, abyste věděli, zda je výrobek alespoň vícezrnný).

Jste-li vyznavačem klasického bílého pečiva (mimochodem, všimli jste si, že k nim patří převážně muži?), které se nejčastěji vyrábí z pšeničné mouky získané namletím pouze vnitřku zrna, tedy bez obalu a klíčku, zkuste se ve vašem obchodě podívat po výrobcích, do nichž jsou minerály, vláknina a některé vitaminy dodávány uměle. Nutriční hodnotu totiž jinak bílé pečivo nemá téměř žádnou.


Váš osobní horoskop na rok 2011! Profesionální astroložka Anna!

Autor: Zora Kocmanová

Tisknout Odeslat
 

komentáře

Celkem 0 komentářůPřidat nový komentář

 

nejčtenější

Dokonalé chutě jako v kavárně!

Dokonalé chutě jako v kavárně!

Zábava| 14.4.

Holandská společnost Douwe Egberts, která je proslulá výrobou kávy již od roku 1753, představila další novinku na trhu, díky níž si budete i doma připadat jako v nejlepší kavárně – ochucené instantní kávy.

Prales v klíně: Teď frčí vyholení s »chlupatou hrmou«!

Prales v klíně: Teď frčí vyholení s »chlupatou hrmou«!

Sex a vztahy| včera

Po staletí ženy chodily s bohatým ochlupením v rozkroku. Přirozený porost pokrýval jejich stydký pahorek – starším výrazem hrmu – a také třísla a velké pysky dále kolem konečníku až ke kostrči. Pak přišla móda úprav – zkracování, vyholování a před pár lety brazilská depilace. Odstranění všech chloupků z genitální oblasti pomocí vosku. Poslední tři roky však v USA a Británii přibývá zastánkyň jakéhosi průniku obou stylů. Říká se mu brazilian full bush. Je kombinací brazilské depilace s přirozeně chlupatou a nezkrácenou hrmou.

Stačí jeden knoflík a máte orgasmus!

Stačí jeden knoflík a máte orgasmus!

Sex a vztahy| včera

Pro většinu z nás je potěšení ze sexu naprosto běžnou záležitostí. A přestože spousta žen podle průzkumů orgasmus před partnerem předstírá, z biologického hlediska nemají sebemenší problém vyvrcholení dosáhnout. Bohužel se to netýká úplně všech žen.

Děsíte se léta v plavkách? Co takhle začít včas?

Děsíte se léta v plavkách? Co takhle začít včas?

Jaro je za dveřmi a přichází období odhalování nejen jarních kabátků, ale především kil navíc.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ
 

horoskopy

Nastavit horoskopy
Beran

Beran

21. března - 20. dubna

Do velikonočního týdne si ještě ponesete nějakou tu únavu z týdne právě skončeného. V žádném případě ji ale neignorujte, naslouchejte více svému tělu a ve volných chvílích mu dopřejte alespoň nějaký odpočinek. Ne že byste k němu měli bezpočet příležitostí, v práci vás příliš oddechnout nenechají, ale každá chvilka strávená relaxací se počítá! Energii čerpejte především v rodině, partner či partnerka vás koncem týdne příjemně překvapí!

soutěž

Soutěž o omlazení injekčními metodami v Perfect Clinic!

Soutěž o omlazení injekčními metodami v Perfect Clinic!

Injekční výplně uberou i 5 let!

Soutěž probíhá od 14. 4. 2014 do 28. 4. 2014

anketa

Byla jste někdy na pánském striptýzu?




dítě dne

jee mokro 16. 4. 2014

jee mokro

  • 5/5
Celkem 1
další

Tip na oběd


	Žampiony dušené s hráškem můžete připravit jako sytou, teplou večeři nebo jako salát na odpolední svačinku do práce.

Žampiony dušené s hráškem

Celkový čas: 25min

Energie: 519 kJ

Cena: 95 Kč


	Skvělá, sváteční chuť kachny s mandarinkou.

Kachna s mandarinkami

Celkový čas: 1h a 50min

Energie: 731 kJ

Cena: 250 Kč


	Rychlá polévka plná vitamínů.

Polévka z růžičkové kapusty

Celkový čas: 50min

Energie: 180 kJ

Cena: 60 Kč

Bety.cz - magazín nejen pro mámy
Partneři Bety.cz - Odhaleno.cz (www.odhaleno.cz) Své náměty a připomínky k obsahu internetového magazínu Bety.cz posílejte na redakce@bety.cz, technické problémy na podpora@bety.cz.
Kontakty na redakci, obchodního a marketingového zástupce naleznete zde.

Copyright © 2009-2014 Bety.cz - všechna práva vyhrazena.