Prostreno.cz

Chcete dítě, ale trpíte obezitou. Je to problém? Tady jsou odpovědi

Opravdu mají obézní ženy větší problémy otěhotnět? A jaká rizika představuje obezita pro jejich nenarozené děti? Na tyto základní otázky přináší odpovědi následující text.

V těhotenství přibere téměř každá žena. O tom, kolik kilogramů je ještě „normální“, se stále vedou debaty, většina odborníků se přiklání k názoru, že ideální váhový přírůstek by se měl pohybovat mezi 8 a 12 kg. Některé z nás nicméně přiberou mnohem více (často za to mohou i silné otoky) a zaznamenány jsou i případy, kdy došlo během těhotenství k nabrání až 50 kg. S čím musejí zápasit ženy, jež bojují s obezitou již před začátkem těhotenstvím?

Snížená plodnost

Pro mnoho obézních žen může být problém vůbec do jiného stavu přijít. Nedochází u nich k pravidelné ovulaci, v jejich těle je vyšší obsah mužských hormonů (androgenů), podobně jako u extrémně vyhublých žen může dojít k přerušení menstruačního cyklu apod. V dnešní době se některé potíže dají vyřešit léky, často však přichází na řadu umělé oplodnění. Většině žen se nakonec otěhotnět podaří, ale zdaleka nemají vyhráno.

Matčina obezita totiž dvakrát neprospívá ani jejímu nenarozenému dítěti. Je mimo jiné rizikovým faktorem těhotenské cukrovky, která v případě zanedbání může vést k těžkému poškození plodu, kvůli vysokému tlaku, kterým řada těhotných baculek trpí, hrozí preeklampsie, jež je nebezpečná pro matku i dítě. Nejnovější studie dále prokázaly, že obezita zvyšuje riziko řady poruch plodu, mezi nimi i defektů páteře, srdečních vad, pupeční kýly apod.

Komplikace při porodu

Samozřejmě většina žen nakonec porodí zdravé miminko, některé ovšem přivedou na svět pořádného „cvaldu“. Pokud totiž svůj jídelníček neupraví ani v těhotenství, a navíc se budou řídit stále rozšířenými (a nesmyslnými) radami typu „v těhotenství musíš jíst za dva“, „když jsi těhotná, nesmíš se omezovat, takže jez, na co máš chuť a v jakémkoli množství“ –  děťátko si v děloze pěkně vykrmí. Není proto potom neobvyklé, že porodní váha jejich potomka přesáhne 4500 gramů. Pokud by se takové dítě rodilo přirozeně, mohlo by dojít k výraznému poranění porodních cest, a proto, ukáže-li ultrazvuk velký plod, volí lékaři většinou porod císařským řezem. Ani ten však není u obézní maminky bez rizika (jistě, to ani u neobézní, ale zde je riziko vyšší), jednak se kvůli silné vrstvě podkožního tuku porodníci k dítěti hůře dostávají, jednak se řez v břišní stěně obvykle hůře hojí. Dalšími možnými komplikacemi jsou trombóza či embolie.

Nepropadejte panice!

Přesto všechno není třeba propadat panice. Současná medicína je na skvělé úrovni, takže skoro všechny výše zmíněné problémy dokáže řešit, a tak není důvod, aby i maminky s nějakými kilogramy navíc nemohly přivést na svět krásné, zdravé dítě. Navíc české porodnictví a neonatologie patří ve světě k naprosté špičce. Samozřejmě, neměly bychom na to spoléhat, spíše je lepší snažit se udělat co nejvíce proto, abychom sebe, ani své nenarozené miminko neohrožovaly.

Pokud s obezitou bojujete a snažíte se otěhotnět, jistě vám váš lékař doporučil nějaké to kilo zhubnout. Tak své šance na početí miminka zvýšíte, nebudete pak navíc muset ani v takové míře bojovat s popsanými riziky. Jestliže jste již otěhotněla, je na řadě úprava jídelníčku (Čtěte také: 4 krize při hubnutí. Poradíme vám, jak je překonat). Ideální by samozřejmě bylo poradit se s odborníkem, je třeba mít na paměti, že těhotenství rozhodně není časem pro nějaké experimenty nebo drastické redukční diety! Několik zásad však platí obecně.

Předně, nejezte za dva, ani všechno, na co si vaše chuťové buňky vzpomenou. Přemíra cukrů a tuků nenarozenému dítěti určitě neprospěje (a vám by další nabrané kilogramy mohly také ublížit). Na zahnání hladu mějte po ruce zeleninu, konzumujte více bílého masa a ryb. Omezte sladkosti a tučná jídla. Ale dávejte si pozor, aby byla vaše strava vyvážená a nechyběly v ní vitamíny a minerály důležité nejen pro vás, ale i pro správný vývoj dítěte. Zdravé miminko jistě stojí za tu trochu odříkání. A budete mít lepší pocit i sama ze sebe.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat