Jak na silné menstruační krvácení

Některé ženy snášejí menstruaci bez nejmenších problémů, ty méně šťastné z nás pak trpí silným krvácením, často i nepříjemnými bolestmi. Jak se s nadměrným krvácením vypořádat?

Silné krvácení je každý měsíc zátěží nejen psychickou, ale samozřejmě i fyzickou. Žena se může cítit kvůli ztrátě krve vyčerpaná, na několik dnů je zcela „vyřazena“ z běžného života.

Zanedbatelná není ani stránka finanční – musíte-li měnit vložky či tampony minimálně každé dvě hodiny, na vaší peněžence se to jistě podepíše. Řada žen navíc není schopna v tyto dny chodit do práce.

Navzdory pokrokům medicíny je až překvapivé, jak malý počet takto trpících konzultuje problematickou menstruaci se svým lékařem. Přitom silné krvácení může být symptomem některých onemocnění, například endometriózy či hormonální nerovnováhy.

Pokud však vaše silné menstruační krvácení nemá zjevnou příčinu, není důvod trpět více, než je nutné. Zkuste proto pár tipů, jak si nepříjemné dny co nejvíce ulehčit.

Odpočívejte

Pokud je to jen trochu možné, odpočívejte co nejvíce. Ztráta krve může vést k vyčerpání organismu, takže nevykonávejte těžkou práci, a pokud vám to okolí a podmínky dovolí, zůstaňte doma v posteli (to se samozřejmě snáze napíše než splní, zvláště, jste-li plně zaměstnaná nebo se staráte o houf dětí, ale zkuste si to nejvíce ulehčit).


Odpustit mu nevěru, nebo ne?
Citlivě vám v této nelehké situaci poradím! Astroložka Stela

Upravte jídelníček

Máte-li pravidelnou menstruaci, několik dnů před jejím začátkem se vyhýbejte těžkým, tučným jídlům.

Nezapomeňte na železo

Do svého jídelníčku zařaďte před a v průběhu menstruace potraviny obsahující železo. Napomáhá totiž krvetvorbě.

Dejte si koupel

Pokud je silná menstruace provázena bolestmi, pomůže horká koupel. Ale pozor, nesmí být zas moc horká – teplo podporuje krvácení a mohlo by se stát, že se vám bude motat hlava nebo omdlíte, což může být ve vaně velmi nebezpečné.
TIP Bety: Máte problémy se záněty močového měchýře? Zeptejte se zdarma našeho urologa MUDr. Viktora Vika, jak vaše problémy řešit.

Rozmazlujte se

Menstruace je vždycky provázena psychickými a emocionálními výkyvy, přidá-li se navíc ještě silné krvácení, nikdo se nemůže divit, že se cítíte pod psa. Takže si dopřejte kousek čokolády, máte-li na ni chuť, pusťte si svůj oblíbený film (je jedno, co si o jeho výběru bude myslet vaše okolí, tady jde o vás, ne o ostatní, takže máte-li náladu na přihlouplou americkou zamilovanou komedii, jen do ní) nebo se začtěte do knížky. Zkrátka cokoli, co alespoň na chvíli odvede vaši mysl od menstruace, se počítá.

Svěřte se

Pamatujte, že na své trápení nejste sama. Jistě máte ve svém okolí kamarádku s podobným problémem, také vaše rodina vás určitě pochopí. A zapátráte-li na internetu, možná budete překvapena, kolik diskusních fór se problematické menstruaci věnuje. Nestyďte se o svých potížích mluvit. Nejen že pomůžete své psychice, ale třeba získáte spoustu dalších rad a tipů, které vám mohou pomoci.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat