Signály, že už je vážně třeba zůstat v posteli a nejít do práce

Období viróz a chřipek máme opět tady. Spousta z nás se nějaké nemoci nevyhne ani letos, a tak budeme – jako ostatně každý rok – řešit, zda zůstat doma v posteli, nebo zda se i přes bolavý krk, třeštící hlavu a nos jako vodovod vyrazit do práce.

Jen tak ulehnout není pro většinu z nás snadno proveditelné – závisí na nás práce dalších lidí, nemůžeme si dovolit nadělat resty, hoří termíny… A tak namísto toho, abychom na tři dny zalezli do peřin a kurýrovali se, chodíme do práce. Nejenže šíříme viry a bakterie mezi své kolegy, ale navíc ubližujeme i sobě. Může se totiž stát, že se z lehkého nachlazení vyvine vážnější nemoc a my skončíme doma na dva týdny, nebo dokonce v nemocnici.

Jenže jak poznat, jestli ještě můžeme nemoc přecházet, nebo jestli už jsme zralí na pořádnou léčebnou kúru? Kdy už raději opravdu zůstat doma/vyhledat lékaře?

Máte horečku

Horečka je vždy jasným ukazatelem, že tělo potřebuje na boj s bacily a spol. klid. Do práce byste se měli vrátit až tehdy, pokud nebudete mít horečku po celých 24 hodin.

Točí se vám hlava, je vám zle

Váš organismus je vysílený, rozhodně ho nenuťte, aby podával nějaké výkony. Také se může stát, že někde omdlíte nebo zkolabujete. Rozhodně je lepší tomu předejít.

Je vám jasné, že toho stejně moc neuděláte

A když už jsme zmínili to vyčerpání, některé nemoci z vás prostě vysají všechnu energii a je jasné, že o nějaké produktivitě práce nemůže být řeč. To raději rovnou zůstaňte doma – je to lepší, než zbytečně šířit mikroby mezi kolegy.

Váš stav se nezlepšuje

Není nutné hned s prvním škrábáním krku apod. vyrazit k lékaři (tedy většinou). Ale pokud se váš stav nezlepšuje ani po třech dnech, případně se ještě zhoršuje, pak zapomeňte na práci a jděte k lékaři.

Berete léky na předpis

Mimochodem, to, že vám lékař předepsal pilulky, jež vám mají boj s nemocí pomoci vyhrát, neznamená, že teď se zas můžete naplno pustit do práce. Prášky samy o sobě všechno nesvedou, musíte jim pomoci. Třeba tím, že budete ukázněný pacient a poležíte si doma. Navíc některé léky mají vedlejší účinky, které se mohou negativně promítnout do vaší práce (nesoustředěnost, ospalost apod.).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat