Nezdravé dobroty jsou stejně neodolatelné jako sexy grázlové

Proč nemůže člověk odolat sýrové pizze, sendviči plnému slaniny a zákusku z másla a bílého cukru, třebaže ví, že je to pro něj velmi nezdravé? Právě proto, že se u těchto pokrmů tolik zdůrazňuje, jak jsou nebezpečné. Lidé mají tendenci věnovat největší pozornost tomu, co je považováno za nebezpečné. A ze stejného principu nedokážeme odolat sexy grázlovi či atraktivní mrše, i když se dobře ví, že sobecky ubližují a ze vztahu s nimi nevzejde nic dobrého.

Italští vědci v řadě experimentů prokázali, že lidé jsou podvědomě přitahováni k nezdravým pokrmům proto, že si s nimi pojí to, že jsou nebezpečné a přitažlivé. Je to podle nich stejný princip, který lidi přitahuje k nebezpečným osobám.

Čím nezdravější jídlo je, tím nebezpečnější se nám jeví a tím hůře mu odoláváme,“ tvrdí autoři z Itálie.

Podle doktora Franceska Foroniho přitom na tento princip nemá vliv ani to, zda je člověk štíhlý nebo obézní a jakého je pohlaví. Princip funguje univerzálně. Ačkoli někteří jedinci podvědomým svodům odolávají lépe.

„Jídlo a stimuly související s jídlem jsou velmi mocné prvky poutající naši pozornost a velmi silným zdrojem rozptýlení pozornosti v probíhající akci, i když s daným úkolem vůbec nesouvisejí,“ tvrdí doktor Foroni.

Za vznik tohoto principu může evoluce, která člověka vybičovala k extrémní pozornosti vůči nebezpečným jevům. Původně ho to mělo chránit a zvýšit jeho šanci na přežití. Jenže nebezpečná potravina neznamená přímo nepříjemný zážitek či přímé ublížení na zdraví, naopak se s ní pojí příjemný požitek. Takže jí kvůli nebezpečí věnujeme více pozornosti než potravině zdravé. Z dlouhodobého hlediska nás však zabíjí.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat