Zapomeňte na superpotraviny z dovozu. Tohle je mnohem zdravější!

Obchody se zdravou výživou nedají dopustit na quinou (merlík chilský) nebo chia semínka. Tyto super zdravé potraviny se však musejí dovážet přes půl planety a zatěžují životní prostředí. Přitom naše příroda nabízí stejně cenné alternativy. Švédští vědci tvrdí, že nic dováženého nemůže předčít po staletí známou superoptravinu ječmen, z níž se vyrábějí kroupy.

Tato obilovina výrazně zlepšuje zdraví, snižuje hladinu krevního cukru a tím riziko diabetu. Posiluje srdce a cévy a omezuje apetit, takže pomáhá snižovat množství konzumované energie. Vláknina z krup či celozrnného ječmene navíc výrazně prospívá střevní mikroflóře a snižuje počet zánětů v těle.

Ječmen a kroupy by lidé měli přidávat do každého pokrmu. Hrst jich patří do polévek či vařené a vychlazené obohatí salát. Výborné jsou také zapečené kroupy či krupeto – kroupové rizoto. Konzumace krup snižuje hladinu nezdravého cholesterolu v krvi, pomáhá odbourávat tuky a hubnout, snižuje hladinu glukózy v krvi, takže je prevencí diabetu a tloustnutí. Navíc látky v něm obsažné jsou protizánětlivé, takže působí blahodárně na všechny buňky a zvlášť na oběhovou soustavu. Ječmen je prostě superpotravina a díky němu je také zdravé pivo.

„Po konzumaci chleba s ječnými otrubami jsme u pokusných osob pozorovali zvýšení hormonů trávení, které zrychlují metabolismus a snižují apetit, navíc v krvi došlo k výšení protizánětlivých látek,“ tvrdí docentka Anne Nilssonová z Lundské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat