Bolí vás hlava?

Pouhá dvě procenta populace nezažila někdy bolest hlavy. Obvykle se nejedná o žádnou nemoc a příčiny jsou různé. I ty bolesti jsou odlišné, jinak se projevují a mají také různé příčiny.

Nejčastější příčiny bolesti hlavy:

- stres, únava a napětí
- nedostatek spánku nebo naopak příliš spánku
- hlad a dehydratace
- výkyvy v hladině cukru v těle
- hormonální nerovnováha
- výkyvy v počasí
- alkohol, kouření, nadmíra kofeinu
- špatné držení těla
- svalové napětí

Podle statistik existuje 164 různých druhů bolestí hlavy. Někdo pociťuje, jako by ji měl sevřenou ve svěráku, někdy v ní buší, jindy bodá, někdy je bolest trvalá, jindy pulzuje, nebo bolí pouze spánky, čelo či zátylek. Nejznámější bolestí hlavy bývá migréna, která sužuje přibližně 12 % obyvatelstva a velmi negativně ovlivňuje kvalitu života. Neprojevuje se totiž pouze bolestí hlavy, ale také se dělají mžitky před očima a přidává se nevolnost.

Až z 90 % způsobuje bolest hlavy napětí šíjových svalů, které můžeme uvolnit nejenom masáží. Pomáhají i bylinky, třeba heřmánek, meduňka, mučenka, kozlík, třezalka a hloh. Zvyšte i příjem tekutin, pijte nejlépe čistou neperlivou vodu, občas džus a různé druhy minerálek.

Účinná pomoc

První pomocí při bolesti hlavy je pochopitelně klid, teplá koupel na uvolnění svalů, dostatek tekutin a vydatný spánek. Dobrým pomocníkem jsou i studené obklady na čelo a krk a masáž bolestivých míst konečky prstů.

Velmi účinným prostředkem jsou také analgetika, například volně prodejný lék VALETOL®, jehož účinek nastupuje do 30 minut po podání a tato úleva od bolesti trvá několik dalších hodin. Kromě propyfenazonu a paracetamolu obsahuje i kofein, který zesiluje protibolestivé účinky obou složek, zejména u bolestí hlavy, zmírňuje únavu a zvyšuje duševní aktivitu.

Preventivně posilujte své tělo pravidelnými procházkami na čerstvém vzduchu, které pomáhají okysličení svalových tkání a mozku.

Nesmí trvat dlouho

Bolest hlavy není možné podceňovat. Pokud se vrací a i přes veškerou péči její tlumení trvá déle než dva dny, nebo dokonce zesiluje, nemusí mít „banální“ příčinu, ale může signalizovat závažnější zdravotní problém, třeba zánět nosních dutin, zánět mozkových blan, výduť mozkové tepny nebo mozkový nádor.

VALETOL®, tablety - registrovaný léčivý přípravek. Perorální podání. Propyphenazonum 300 mg, Paracetamolum 150 mg, Coffeinum 50 mg v 1 tabletě. Před použitím si přečtěte příbalovou informaci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat