Kdy je slunění zdravé?

Slunění je v dnešní době dvojsečné. Na jedné straně břitu stojí zdravotní výhody a UV paprsky jako nezbytný zdroj syntézy vitaminu D. Jenže na druhé je riziko rakoviny kůže vyvolané právě nadměrným působením UV záření. Vědci ze Švédska ale prokázali, že opalování pomáhá snižovat krevní tlak a také hubnout, takže přispívá ke zdraví a spokojenosti. A to dokonce tak silně, že lidé vyhýbající se slunci úplně jsou na tom stejně jako kuřáci, kteří se opalují hodně.

Opalování s mírou a ochrannými prostředky na kůži je tak součástí zdravého životního stylu. Pokud člověk minimalizuje rizika rakoviny kůže, může maximálně vytěžit z blahodárných účinků. Podle švédských vědců ale pozitivně nepůsobí jen samotný vitamin D, který se při slunění tvoří v kůži. Pozitivní účinky na oběhovou soustavu mají oxidy dusíku, které se tvoří také v kůži a pronikají do krve. Pánové tak můžou zažívat po začátku slunění spontánní erekce. Jenže tyto látky jsou krom toho i prevencí mrtvice a infarktu. Při opalování se také snižuje riziko astmatu a v těle se tvoří látky pomáhající hubnout. Účinkem slunění se také v mozku tvoří serotonin, hormon štěstí a dobré nálady.

„Nekuřáci, kteří se zcela vyhýbají slunci, mají stejně dlouhý očekávaný život jako kuřáci, kteří se sluní maximálně, což naznačuje, že vyhýbání se slunci je rizikový faktor pro předčasné úmrtí jako kouření,“ tvrdí doktor Pelle Lindqvist z Karolinska institutu ve Stockholmu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat