Zázrak jménem oříšky: Které pomohou zhubnout?

Ořechy jsou takový malý zázrak – obsahují tolik prospěšných látek, že našemu tělu prospívají jako málokterá dobrota (a ještě ke všemu opravdu skvěle chutnají). Po jakých byste měli sáhnout, chcete-li zhubnout nebo pomoci mozku či srdci?

Ořechy pro štíhlou postavu: mandle, pistácie, kešu

Jak pomáhají: Na začátek je třeba říci, že všechny oříšky jsou pokrmem poměrně kalorickým, a tak se to s nimi nesmí přehánět. Nicméně je prokázáno, že díky „přátelským“ tukům a dalším důležitým živinám, jež obsahují, váží lidé dopřávající si zdravou svačinku v podobě hrstky ořechů méně než ti, kteří oříšky do svého jídelníčku nezařazují. K tomuto faktu přispívá i skutečnost, že lidé zaměnili za ořechy nezdravá jídla a obecně toho snědí méně – oříšky totiž obsahují kvalit ní bílkoviny, jež dokáží nadlouho zasytit.

Ořechy pro zdravé srdce: vlašské ořechy, mandle

Jak pomáhají: I studie Harvardovy univerzity potvrdila, že lidé pravidelně konzumující oříšky mají o 30 až 50 % nižší riziko infarktu myokardu, náhlého srdečního selhání a dalších kardiovaskulárních chorob v porovnání s těmi, kteří ořechy nejí.

Ačkoli se až donedávna myslelo, že nejlepším pomocníkem v boji se srdečními chorobami jsou mandle, poslední výzkumy ukazují, že je předčí staré dobré „vlašáky“. Obsahují totiž o něco více antioxidantů bojujících s volnými radikály.

Ořechy pro mozek v kondici: arašídy, lískové oříšky a mandle

Jak pomáhají: Kromě již zmíněných zdravých tuků a antioxidantů ořechy obsahují rovněž folát (neboli kyselinu listovou), který hraje důležitou roli v zachování kognitivních funkcí. Kromě toho se spekuluje, že tato látka chrání mozek před úbytkem buněk a také představuje možnou pomoc v boji s depresemi.






Celkem 15 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat