5 věcí, co se stanou, když skoncujete s cukrem!

Cukr se stal – i kvůli hrozivě se šířící epidemii obezity – takovým černým Petrem naší výživy. A není divu. Naše tělo z něj totiž není úplně nadšené (nejen proto, že po něm přibýváme na váze). Jak mu prospěje, když ze svého jídelníčku přidaný cukr vypustíme?

Nyní nemáme na mysli přirozeně se vyskytující cukr například v ovoci nebo sacharidy v potravinách, jako je třeba rýže, celozrnné pečivo nebo těstoviny apod. Přidaným cukrem myslíme cukr v nápojích (limonády nebo cukr, který si sypeme do kávy či čaje, apod.), nejrůznější sladkosti, polotovary (např. „jogurt“ který se jen tak tváří, ale opravdový jogurt nepřipomíná ani z dálky) a další potraviny, které obsahují spoustu cukru (aniž bychom si to často uvědomovali).

Snažte se proto věnovat obsahu cukru ve výrobcích věnovat větší pozornost. A vybírejte si takové, které vašemu tělu nedodají spoustu prázdných kalorií a zcela zbytečný cukr. Proč? Třeba kvůli některému z následujících důvodů (o tom, že zhubnete, není jistě nutné se zmiňovat).

1. Pomůžete svému srdci

Jak souvisí přidaný cukr se srdcem? Víc, než si myslíte. Zvyšuje totiž krevní tlak, ale také negativně ovlivňuje hladinu cholesterolu. A to jsou aspekty, jež našemu srdci opravdu neprospívají.

2. Zlepší se vám pleť

Pokud vás trápí pokožka s nepříjemnými pupínky, ačkoli pubertě už jste dávno odrostli, může za tím být právě nadbytek přidaného cukru. Ten totiž mimo jiné podporuje zánětlivé procesy v těle a tím pádem i vznik pupínků.

3. Nebudete tak náladoví

Samozřejmě, každý má občas špatnou náladu, na tom není nic nenormálního. A když se rozloučíte s cukrem, nějakou dobu si nebudete zpívat (zvlášť pokud jste například byli zvyklí zahánět splíny čokoládou), ale po čase zjistíte, že výkyvy nálad slábnou, nepociťujete tolik úzkost a strach a tak nějak se vám „lépe dýchá“ (vědecky byla tato změna potvrzena především u žen).

4. Bude se vám lépe spát

A nejen to – budete spát v době, kdy spát máte. Konzumace přidaného cukru kromě jiného způsobuje i výkyvy v přívalech energie (chce se vám spát, když máte být nejvýkonnější, a naopak v noci koukáte do stropu, protože spánek ne a ne přijít). Když se cukru vzdáte a necháte věcem přirozený průběh, budete zase spát v noci jako nemluvňata a pro útlum energie přes den budete mít jasný důvod (např. fyzickou únavu apod.).

5. Zlepší se vám paměť

Lovíte často v paměti jména kolegů, nejste schopni si zapamatovat, co jste to chtěli nakoupit? Možná za to může přemíra cukru. Jedna ze studií totiž ukázala, že cukr dokáže narušovat komunikaci mezi mozkovými buňkami a zhoršuje naše schopnosti pamatovat si či soustředit se.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat