Letní potravinová alergie. Jak ji poznat?

„Je mi 40 let. Od dětství trpím častými alergickými obtížemi na nejrůznější potraviny, zejména v létě v době dovolených. Mám strach už jezdit s manželem do vzdálenějších destinací, kde je jiný druh kuchyně. Potřebovala bych radu, zda existuje vhodný účinný prostředek, který by mi mohl i preventivně od vzniku těchto zdravotních problémů pomoci.“

Potravinová alergie je neúčelná obranná reakce těla proti nejrůznějším látkám přicházejícím z potravy. Její projevy mohou být velmi rozmanité, a často se zpočátku ani nemyslí na to, že právě tyto potíže z ní pramení. Například může jít o projevy potravinové alergie spojené s výskytem kopřivky, svěděním, ekzémem, kašlem, rýmou, i migrenózní bolestí hlavy. Protože zažívací ústrojí představuje vstupní bránu pro kontakt organizmu s potravinovými alergeny, nejčastějšími projevy jsou opakované bolesti břicha, průjmovité stolice a zvracení, dále nadměrná plynatost, bublání a kručení v žaludku po jídle. Mohou ji také provázet psychické projevy – úzkost, deprese, poruchy spánku. Obtíže se mohou vyskytnout krátce po jídle, ale i s odstupem 24–48 hodin.

Pokud jsou tyto příznaky omezeny na určitý druh neobvyklé potraviny, souvislost je jasná a pomůže eliminační test, spočívající ve vyřazení dané potraviny ze stravy. Většinou to ale není tak jednoduché. Pokud jde o potravinu zcela běžnou, přítomnou denně v jídelníčku, na alergický původ se obvykle nepomyslí. Předpokládá se, že při vzniku potravinové alergie hraje úlohu místní porucha speciálního sekrečního imunoglobulinu (druh bílkoviny) IgA ve sliznici zažívacího traktu. V podstatě již neexistuje potravina, na kterou by se nemohla objevit alergická reakce. Nejde však jen o vlastní potravinové alergie, to je imunologicky podmíněné reakce, ale i o nežádoucí reakce některých látek, přítomných v potravě: kupř. zažívací obtíže způsobené enzymovými deficity; reakce organizmu na přídatné látky – tzv. aditiva v průmyslově vyráběných potravinách; reakce na histamin nebo tyramin v potravě; či přímo toxiny chemické, rostlinné, bakteriální a živočišné. Na vzniku alergií se mohou podílet i konzervační látky (kyselina benzoová aj.).

Protože jde u Vás o potravinovou alergii či nesnášenlivost látek z potravy z více příčin, je vhodné použít účinný detoxikant, optimálně takzvaný selektivní sorbent, jakým je např. přípravek Enterosgel (polymetylsiloxan polyhydrát/hydrogel kyseliny metylkřemičité), který má zásadní přednost oproti jiným způsobům detoxikace v tom, že na sebe váže a odvádí z organizmu pouze toxické metabolity a patogenní mikroflóru. Selektivní účinek této látky umožňuje její pórovitá, houbě podobná struktura. Nevstřebává se do krve. Enterosgel není toxický, neproniká do tkání těla.

MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat