Chcete změnit svůj jídelníček? Musíte jíst zdravé věci, které milujete

Proč je řada lidí tak neúspěšná při snaze začít žít zdravěji? Protože neposlouchá svou intuici a začne konzumovat to, co mu doporučí jiní. Třebaže mu zmíněné potraviny vůbec nechutnají. Vědci z Texasu ale tvrdí, že se změnou je třeba začít úplně jinak. Navyšovat v jídelníčku ty zdravé potraviny, které člověk už má rád. Zvýšením jejich konzumace dosáhne dotyčná osoba změn, které ji pak přivedou k dalším zdravějším alternativám.

Většinou si ale lidé řeknou a dost, začnu jinak. Zvolí si nějakou dietu či stravovací metodu, která je jim úplně cizí a plná potravin, které jim vůbec nechutnají. Po pár dnech strávených přemáháním se při každém soustu jejich mozek zkolabuje a donutí je vrátit se k milovaným nezdravým alternativám.

Pokud má být totiž změna trvalá a úspěšná, musí být pozvolná a začít navýšením těch zdravých potravin (druhů zeleniny a ovoce), které už člověk má rád. Tím se změní přísun živin a tělo si postupně začne říkat o další zdravé potraviny a začne se zbavovat chuti na ty nezdravé.

„Náš výzkum dokazuje, že namísto vytváření pravidel, čemu všemu se vyhnout, by se hubnoucí lidé měli zaměřit na konzumaci zdravých potravin, které mají rádi. Dietu držící osoby, které si zakážou jen konzumaci toho, co mají nejraději, jsou předem určeni k fiasku. Místo toho by si měli dovolit občasné zhřešení a zaměřit svou pozornost na zdravé potraviny, které jim chutnají, a zvýšit konzumaci těchto chutných zdravých jídel. Lidé s velmi slabou vůlí si většinou stanovují tvrdší dietu, zakážou si zcela oblíbené jídlo, ale přitom mnohem hůř odolávají svodům a chutím,“ tvrdí doktorka Meredith Davidová z Baylorovy univerzity v Texasu.

Když člověk nesnáší mrkev, ale miluje zelí, měl by zvýšit konzumaci zelí a nesnažit se nutit do konzumace mrkve. Pokud se v jídelníčku ve větším procentu objeví zelí, dostane tělo více vlákniny, vitaminů a minerálů a přechod ke zdravé rostlinné stravě bude snazší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat