Dáváte si po cvičení ovoce? Ukládáte tím tuky!

Ovoce je nezbytnou součástí lidského jídelníčku. Obohacuje ho o vitaminy, mikroživiny, antioxidanty a další biologicky aktivní látky. Jenže je také plné cukrů a s určitými druhy se to nesmí přehánět. Pozor si musejí dát také lidé pracující na své postavě a milovníci fitness životního stylu. Ti by se sladkému ovoci měli vyhýbat zvláště po cvičení. Krátce po něm totiž jednoduché cukry míří přímo do tukových zásob.

„Lidé zapomínají nebo nechápou, že když jde o jídlo obecně, nejen o ovoce, je to palivo. A denně bychom měli sníst jen tolik energie, kolik vyžaduje náš denní energetický výdej, zvláště když jde o příjem sacharidů,“ vysvětluje odborník na výživu a fitness Callum Melly z Londýna.

Sacharidy jsou nezbytné pro lidský metabolismus a fungování mozku, proto není dobré se jim vyhýbat zcela. Otázkou ale je, jaké sacharidy tělu dodáváme a kdy. Čím složitější molekuly, hlavně polysacharidy, tím lépe. Po cvičení je dobré tělu dodat právě složité sacharidy, které se pak ukládají ve svalech jako glykogen. Když jíme ovoce, ukládá se fruktóza z něj (jednoduchý monosacharid) v játrech. A později v tukových zásobách.

„Takže nejlepším časem pro konzumaci ovoce je brzy ráno a patnáct minut před začátkem cvičení, tělo cukr z něj využije na ranní aktivity či cvičení,“ vysvětluje Melly. Po cvičení je dobré konzumovat složitější sacharidy, třeba v podobě celozrnné rýže či vařených brambor ve slupce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat